Voit lukea kaikki saatavilla olevat kirjat, blogit ja lehdet vanhemmuudesta ja lapsista, mutta hauskinta elämässä lasten kanssa ovat juuri ne yllättävät asiat, joita lapsesi tekee ja sanoo. Kun näet maailman lapsesi silmin. Kun yllätyt siitä kuinka vähällä unella sitä voikaan pärjätä. Ja kun ymmärrät kuinka moneen hulluun ja suloiseen kysymykseen joudutkaan vielä keksimään vastauksia. Olemme puhuneet tuhansien vanhempien kanssa ympäri maailman ja keränneet yhteen kysymyksiä, joita olette kysyneet eniten.
Etkö löytänyt etsimääsi vastausta? Jos kaikki menee pieleen, käytä vakiovastaustamme: ”Rentoudu, hengitä ja laske kymmeneen. Pärjäät hienosti.”
Listallani on niin monta nimeä vauvalle! Onko vinkkejä vaihtoehtojen karsimiseen?
Nimen valinta voi olla hankalaa. Valitako perinteinen vai harvinaisempi nimi? Haluatko nimen olevan sukupuolineutraali? Käytetäänkö suvussa kulkevia nimiä? Halutaanko antaa toinen tai kolmas nimi? Pikaisen googletuksen lisäksi (ihan vain varmistuaksesi siitä, ettei suunnittelemasi nimi tarkoita muilla kielillä jotain ikävää tai kuulu jollekin kyseenalaiselle historian henkilölle) ainoa asia jolla on väliä, on se miltä nimi sinusta tuntuu. Sano se ääneen, kirjoita se paperille, käytä sitä keskusteluissa kumppanisi kanssa.. oikea nimi tuntuu sopivalta suussa ja sydämessä. Voit myös odottaa vauvan syntymistä ja hänen näkemistään ennen päätöksentekoa.
Kerään tarvittavien tarvikkeiden listaa. Mitä vinkkejä antaisitte siihen? Mitä vastasyntynyt oikeasti tarvitsee?
Tarvikkeiden suunnittelu voi olla hauskaa, mutta se voi myös viedä voimat. Aloita isoista tavaroista, kuten huonekaluista (pinnasänky, vaihtopöytä, sitteri) ja isommista välineistä (autoistuin, vaunut). Jos et ole varma minkä brändin tuotteita haluat, kysy muilta äideiltä vinkkejä, lue netistä arvosteluja ja käy kaupoissa kokeilemassa eri malleja. Voit esimerkiksi huomata, että haluamasi vaunut ovatkin liian raskaat jokapäiväiseen käyttöön tai että ne eivät mahdu autoosi.
Muista myös lisätä listaan päivittäin tarvittavat tarvikkeet, kuten vaipat ja kosteuspyyhkeet.
Ovatko kosteuspyyhkeet turvallisia vastasyntyneelle? Mitä ainesosia olisi syytä vältellä?
Kosteuspyyhkeet ovat ehdottomasti turvallisia vastasyntyneelle – kunhan valitset oikeat kosteuspyyhkeet. Joissain kosteuspyyhkeissä voi olla kemikaaleja, hajusteita, parabeeneja tai väriaineita, jotka eivät välttämättä ole turvallisia vastasyntyneen iholle. Esimerkiksi parabeenit voivat toimia hormonin kaltaisesti ja häiritä kehitystä. Hajusteet puolestaan voivat ärsyttää herkkää ihoa. Paras vaihtoehto onkin etsiä ympäristöystävällinen vaihtoehto, kuten vaikkapa Bambo Nature kosteuspyyhkeet, joilla on lyhyt ainesosalista (mitä lyhyempi, sen parempi), ja jonka raaka-aineet ovat kasviperäisiä (jos et ole varma ainesosien alkuperästä, voit aina käydä tuotteen kotisivuilla lukemassa lisää).
Pitääkö asunnosta tehdä lapsiturvallinen jo ennen syntymää, vai voinko odottaa siihen asti, että vauva alkaa ryömimään?
Jos sinulla on aikaa energiaa tehdä tämä jo ennen lapsen syntymää, niin anna mennä. Jos totta puhutaan, niin suurin osa vanhemmista ei saa asiaa hoidettua ennen kuin vauva alkaa liikkumaan. Kuinka teet asunnosta lapsiturvallisen: käy kontillesi, jotta pystyt asettumaan vauvan asemaan ja poista tai suojaa kaikki vaaralliset asiat, joihin vauva ylettyy. Tarkoitamme näillä asioilla roikkuvia pöytäliinoja, sähköjohtoja, verhojen ja sälekaihtimien naruja, pistorasioita, lukitsemattomia kaappeja ja huonekasveja.
Olen aivan paniikissa ennen vauvan syntymää hoidettavien asioiden määrästä. Miten ihmeessä saan kaiken tehtyä?
Hengitä kolme kertaa syvään – kaikki on hyvin! Saapuessaan vauvasi tarvitsee vain paljon rakkautta. Kaiken muun voit ostaa ja järjestää jälkikäteen jos tarvetta tulee. Jos pakkasessa on tilaa, voit valmistaa tupla-annoksia vihanneksia ja pakastaa niitä tulevaisuuden varalle, mutta useimmista kaupoista saa nykyään jo laadukkaita pakastevihanneksia, joiden avulla lisäät terveellisiä elementtejä annoksiisi. Siitä puheen ollen, tärkein asia joka kannattaa hoitaa ennen vauvan syntymää, on järjestää apua ensimmäisille viikoille vauvan kanssa. Näin sinun ei tarvitse saada kaikkea valmiiksi itse, vaan voit luottaa ystävien ja perheen apuun kokkaamisen, siivoamisen ja ostosten kanssa ja samalla voit itse keskittyä luomaan suhdetta vauvaasi.
Niskahieronta on ihana asia, niskakakka ei niinkään. Miten vältän vauvan niskakakat?
Paljon pelättyjen niskakakkojen ennaltaehkäisyssä tärkeintä on oikea vaippakoko. Liian tiukka tai liian löysä vaippa voi helposti johtaa epämiellyttävään yllätykseen. Kokotaulukoissa käytetään mittarina vauvan painoa, joten vauvan painon tietäminen helpottaa valintaa. Tässä muutamia vinkkejä väärän vaippakoon tunnistamiseen: kakan vuotaminen ohi selän puolelta ja kiristysteippien painautuminen vauvan ihoon vihjaa liian pienestä koosta. Kakan ohivuoto vaipan sivuilta tai vaipan pussittaminen kertoo yleensä siitä, että vaippa on liian suuri.
Haluan välttää kemikaalien käyttöä vauvalleni, mutta toimivatko ympäristöystävälliset vaipat oikeasti?
Ehdottomasti. Luotettavat, ympäristöystävällisten vaippojen kuten Bambo Nature -vaippojen toiminnallisuus ei vähene turvallisuuden myötä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit luottaa siihen ettei vaippa aiheuta ohivuotoja. Toimivuutta parantavat super imukykyinen ydin, reunasuojat ja joustavat sivupaneelit, jotka mukautuvat aktiivisimmankin vauvan menoon. Bambo Nature vaipoissa yhdistyvät tehokas toimintakyky ja materiaalit, joissa ei ole kemikaaleja, hajusteita tai allergeeneja. Näin ollen ympäristöystävälliset vaippamme suoriutuvat tehtävästään – luonnollisesti.
Saatavilla oleva vaippavalikoima on valtava. Miten osaan valita parhaan?
Vaippavalikoima on tosiaan pökerryttävän laaja! Perinteisissä kertakäyttöisissä vaipoissa ollaan voitu käyttää kemikaaleja, jotka saattavat olla haitallisia, tai ärsyttää vauvasi herkkää ihoa. Ympäristöystävälliset, kertakäyttöiset vaipat, kuten Bambo Nature vaipat, eivät sisällä vaarallisia ainesosia, hajusteita tai tunnettuja allergeeneja. (Bonus: turvallisista ainesosista valmistetut vaipat ovat yleensä myös vastuullisesti tuotettuja, joten teet samalla hyvän teon maapallolle). Tietysti vaippojen pitää myös toimia asianmukaisella tavalla. Bambo Nature vaipoissa on super-imukykyinen materiaali ja joustavat lahkeensuut, joten ne toimivat tehokkaasti ilman ohivuotoja.
Ovatko kertakäyttöiset vaipat varmasti turvallisia vauvalleni?
Kyllä vain – kunhan valitset viisaasti. Perinteinen kertakäyttöinen vaippa voi sisältää kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia tai ärsyttää vauvasi ihoa. Tästä syystä tulisikin etsiä vaippa, jossa ei ole vaarallisia kemikaaleja, hajusteita tai tunnettuja allergeeneja. Bambo Nature vaipoissa käytetään turvallisia, ihoystävällisiä ainesosia – voit siis olla varma, että vauvallasi on kaikki hyvin. Eikä siinä vielä kaikki! Luonnolliset materiaalimme on tuotettu vastuullisesti, joten autat myös ympäristöä. Win-win!
Rakastan ajatusta siitä, että käyttäisin ekotuotteita vauvallani. Mitä minun tulisi huomioida?
Hyvin ajateltu. Vauvasi kiittää! Ympäristöystävälliset yritykset, kuten Bambo Nature käyttävät luonnollisia ja vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita, joiden avulla varmistamme lastesi turvallisuuden lisäksi myös maapallon hyvinvoinnin, jossa lapsesi tulee elämään. Lue tuotemerkinnät tarkasti ja tarkista yritysten verkkosivut varmistaaksesi, etteivät tuotteet sisällä haitallisia kemikaaleja, hajusteita, väriaineita ja tunnettuja allergeeneja. Toinen hyvä merkki on luotettavien tahojen myöntämät sertifikaatit. Sertifikaatit viestivät yrityksen olevan sitoutunut käyttämään laadukkaita, luonnollisia raaka-aineita.
Onko turvallista urheilla, kun olen raskaana?
Näistä asioista on aina paras kysyä lääkäriltä, mutta jos olet ollut aktiivinen jo ennen raskautta pystyt todennäköisesti urheilemaan myös raskauden aikana ja siitä on todennäköisesti apua niin sinulle, kuin vauvallesikin. Lantionpohjanlihasten harjoittaminen kannattaa ennen raskautta, sen aikana ja sen jälkeen. Kysy lääkäriltä vinkkejä, jos et tiedä miten lantionpohjaa kannattaa harjoittaa. Muista myös, että lantionpohjan lihasten rentouttaminen on aivan yhtä tärkeä taito, kuin harjoittaminenkin. Muutama havainto: Vältä kontakti- ja tasapainoa vaativia lajeja (pyöräily ja hiihtäminen) raskauden aikana, älä tee selinmakuulla tehtäviä harjoitteita ensimmäisen kolmanneksen jälkeen (kasvavan kohdun paino voi heikentää verenkiertoa), ja lopeta heti jos sinua huimaa tai sinulla ilmenee pahoinvointia. Jos tavanomaiset urheilulajit tuntuvat raskauden aikana epämukavilta, se on ihan normaalia. Kokeile avoimesti uusia lajeja ja etsi itsellesi sopivat liikuntamuodot. Kun kehosi palautuu synnytyksen jälkeen pääset varmasti halutessasi palaamaan tuttujen liikuntamuotojen pariin.
Mitä sairaalakassiin kannattaa pakata? Haluan valmistautua!
Mahtavaa, että ajattelet tätä etukäteen. Onkin fiksua pakata kassi valmiiksi noin kuukautta ennen laskettua aikaa. Sairaalakassiin voi pakata ainakin seuraavat asiat: kylpytakki tai muut mukavat vaatteet, yöpuvun, sandaalit tai muut tossut, alusvaatteet (jos et halua käyttää sairaalavaatteita), vaatteet kotiinlähtöä varten sinulle ja vauvalle (huomioi, että rintasi voivat olla arat ja kehosi kaivata edelleen löysiä, mukavia vaatteita, joten varaa mukavat rinta-/imetysliivit ja vaatteet) sekä mahdollisesti ylimääräisen kassin, johon voit pakata vierailijoiden tuomat lahjat ja tärkeät paperit, joita saatat saada sairaalasta mukaasi. Muista myös asentaa vauvanistuin autoon ennakkoon.
Kuulen jatkuvasti raskaana olevien naisten ”pesänrakennusvietistä”. Mitä sillä tarkoitetaan??
Poikasiaan odottava lintu lennähtelee sinne tänne ja keräilee oksia ja lehtiä rakentaakseen pian kuoriutuville poikasille pesän. ”Pesänrakennusvietti” viittaa samankaltaisiin toimenpiteisiin raskaana olevilla (ihmis) äideillä, jolloin ostellaan tarvikkeita, järjestellään lastenhuonetta ja luetaan kasvatusoppaita. Lasketun ajan lähestyessä teet todennäköisesti juuri näitä asioita ja vaikka et saisikaan kaikkea valmiiksi, lapsesi pärjää kyllä. Luota siihen, että perheesi ja ystäväsi auttavat, jos koet tarvitsevasi heidän apuaan.
Minusta tuntuu, että minulla on ”raskausaivot”. Onko se oikea asia?
Se on ehdottomasti mahdollista. On olemassa viitteitä siitä, että raskaana olevat äidit unohtelevat asioita ja tuntevat olonsa hieman huteraksi. Virallista tutkimusta kognitiivisten kykyjen heikkenemisestä raskauden aikana ei ole, mutta se ei tarkoita etteivätkö tuntemuksesi olisi todellisia. Sinulla on paljon tekemistä ennen vauvan tuloa, jonka lisäksi odotukset ja mahdollisesti heikentynyt unenlaatu aiheuttavat stressiä ja epämukavuutta. Nämä kaikki voivat vaikuttaa keskittymiskykyyn ja lyhytkestoiseen muistiin. Jotain todisteita siitä, että raskaus muuttaa aivoja on olemassa – ei tosin suoraan muistiin vaikuttavissa aivojen osissa, mutta eräs tutkimus osoitti, että empatiaa säätelevissä aivojen osissa tapahtui muutoksia. Tämä voi auttaa uusia äitejä ymmärtämään vauvansa tarpeita paremmin.
Olen viimeisellä kolmanneksellani ja oloni on todella epämukava. Miten voin helpottaa oloani?
Lisäpainon aiheuttama olotila on ehdottomasti hankala. Selkäsi voi olla kipeä, koska vatsan paino vetää selän huonoon asentoon puristaen sisäelimiä ja aiheuttaen painetta. Helpotusta voi tarjota kylmäpussi tai lämpötyyny tai voit kokeilla käyttää niitä vuorotellen. Myös kevyt hieronta voi auttaa. Yöllä, jos uni ei tule, kokeile imetystyynyä tai asettele muutama tavallinen tyyny tukemaan oikeisiin paikkoihin (muista asettaa yksi tyyny polviesi väliin). Etsi sinulle sopiva ja mukava nukkumapaikka ja -asento. Kevyt venyttely ja rentoutuminen voi helpottaa särkyä. Kuuntele kehoasi ja puhu lääkärin kanssa varmistaaksesi, mitkä keinot sopivat juuri sinulle.
Suvussani on paljon allergioita. Voinko mitenkään ennaltaehkäistä vauvani mahdollisia allergioita?
Sinun kannattaa ehdottomasti kysyä aiheesta lääkäriltä, jotta saat varmasti asiantuntevat ohjeet. Yleisellä tasolla asiantuntijat suosittelevat imettämistä 6kk ikään asti, sillä sen on osoitettu suojaavan tietyiltä allergioilta ja ihottumilta. Jos imettäminen ei ole vaihtoehto, niin hypoallergeeninen äidinmaidonkorvike saattaa antaa vauvalle suojaa, jos vauvalla on korkea riski allergiaan. Jos suvussasi on ruoka-allergioita, varmista lääkäriltä milloin kyseisiä ruokia kannattaa alkaa kokeilemaan. Valitse lisäksi ihonhoitotuotteet, kuten Bambo Nature -tuotteet, jotka ovat sertifioituja ja turvallisia, eivätkä sisällä haitallisia kemikaaleja, hajusteita tai väriaineita. Tämäkin voi auttaa vähentämään vauvan herkän ihon ärsytystä.
Kuinka usein vauva pitää kylvettää?
Vauvaa ei tarvitse kylvettää joka päivä. Vastasyntyneet eivät juurikaan likaa itseään (ennen kuin he alkavat liikkumaan) ja toistuva peseminen voi kuivattaa vauvan ihoa. Riittää, kun peset vauvan muutaman päivän välein, kunhan muistat kuitenkin puhdistaa vaippa-alueen ihon säännöllisemmin joka vaipanvaihdon yhteydessä. Käytä kosteuspyyhettä puhdistaaksesi vauvan kasvot (erityisesti suun ympäriltä), kaulan ja kädet ennen nukkumaanmenoa. Kun kylvetät pientä vauvaa, käytä mietoa puhdistusainetta kuten Bambo Nature hius- ja vartalonpesuainetta, joka on suunniteltu erityisesti lasten herkälle iholle, eikä sisällä hajusteita tai väriaineita.
Tuntuu siltä, että lapseni itkee koko ajan. Mistä tiedän onko se koliikkia?
Itkemisen kuunteleminen on raastavaa, mutta itku on vauvan ainoa tapa kommunikoida.
Kokeilun ja erehtymisen kautta opit ymmärtämään vauvasi viestejä. Todennäköisesti viestit ovat “Ruoki minut”, “Pidä minua sylissä”, “Vaihda vaippani” tai ”Anna minun nukkua!”. Jos vauva itkee hallitsemattomasti, eikä mikään auta, hänellä voi olla koliikki, joka diagnosoidaan silloin, jos itku jatkuu kolme tuntia päivässä, vähintään kolmena päivänä viikossa ja vähintään kolmen viikon ajan. Kukaan ei tiedä mikä koliikin aiheuttaa ja yleensä se häviää, kun vauva on 3-4kk vanha. Keskustele asiasta neuvolassa tai lääkärin kanssa, jos olet huolissasi.
Mistä tiedän onko vauvallani kuiva iho vai ihottumaa? Miten niitä voi hoitaa?
Kuiva iho ja ihottuma voi olla vaikea erottaa toisistaan, mutta joitain vinkkejä siihen kuitenkin löytyy. Kuiva iho tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että iho on kuiva tai jopa halkeillut ja vaiva ilmenee useimmiten talviaikaan. Ihottuma on immuunireaktio, joka johtuu vaihtelevista syistä, joita voivat olla kuivuus, kuumuus ja hikoilu, sekä voiteiden ja pesuaineiden sisältämät kemikaalit. Oireita ovat läikikäs, punainen, paksuuntunut, kutiseva ja kipeä iho. Vauvoilla ihottumaa esiintyy usein kasvoissa ja päänahassa sekä kyynär- ja polvitaipeissa. Ihottumaa esiintyy useammin perheissä, joissa on astmaa tai allergioita. Ehkäistäksesi ihottumaoireet kosteuta ihoa säännöllisesti, erityisesti kylvyn jälkeen, ja käytä ihoystävällisiä tuotteita, kuten Bambo Nature ihonhoitotuotteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä, eivätkä sisällä hajusteita tai väriaineita. Jos tarvitset lisää ohjeita, kysy neuvolasta tai lääkäriltä.
Mikä on paras tapa käyttää kylpyöljyä?
Hoida lapsesi ihoa lisäämällä öljyä kylpyveteen tai hieromalla öljyä suoraan iholle kylvyn jälkeen. Voit myös antaa vauvallesi rentouttavan hieronnan. Lapsesi rakastaa olla lähelläsi ja hieronta onkin mahtava tapa luoda suhdetta lapseesi. Lisäksi se rauhoittaa teitä molempia. Kokeile Bambo Nature kylpyöljyä, joka on turvallinen ja ihoystävällinen valinta vauvallesi. Öljy on valmistettu luonnollisista ja vastuullisesti hankituista raaka-aineista, eikä se sisällä hajusteita tai väriaineita. Se on hellävarainen ja hoitaa vauvasi ihoa.
Luulen, että vauvallani on karstaa. Mistä sen tunnistaa ja mitä sille voi tehdä?
Karsta on hyvin yleinen vaiva ja tarkoittaa sitä, kun vauvan päänahkaan muodostuu öljyisiä ja keltaisia, kuivia läikkiä. Se ei ole tarttuvaa, eikä haitallista vauvallesi, tai johdu huonosta hygieniasta. Kukaan ei tiedä mistä karstan muodostuminen johtuu, mutta hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa öljyn kerääntymisen päänahkaan. Karsta lähtee yleensä itsestään muutaman kuukauden kuluessa, mutta jos haluat yrittää poistaa karstaa, kokeile seuraavaa: Hiero kylpyöljyä hellävaraisesti vauvan päänahkaan pehmittääksesi karstaa. (Bambo Nature kylpyöljy on mieto ja kosteuttava, eikä sisällä hajusteita tai väriaineita). Odota muutama minuutti ja harjaa sen jälkeen päänahkaa pehmeällä harjalla poistaaksesi karstan. Pese vauvan hiukset normaalisti hellävaraisella shampoolla, kuten meidän hius- ja vartalonpesuaineellamme. Pese vauvan hiukset joka toinen päivä ehkäistäksesi karstan muodostumisen.
Vauvani vihaa vaipanvaihtoa. Miten teen siitä helpompaa?
Vauvasi haluaisi todennäköisesti olla kietoutuneena lämpimään vilttiin mieluummin, kuin altistaa itsensä kylmälle ilmalle vähissä vaatteissa. Vaipanvaihdossa harhautustekniikkaa toimii yleensä parhaiten. Kokeile seuraavia vinkkejä: Laita mobile vaihtopöydän päälle, pidä jotain pientä lelua valmiina lähellä, jolla voit leikkiä vauvan kanssa kesken vaipanvaihdon, hassuttele ilmeillä tai laula laulua vaipanvaihdon aikana. Voit myös kokeilla teipata perheenjäsenten kasvokuvia lähellä olevaan seinään viihdykkeeksi.
Vauvani vaippaihottuma alkaa näyttää pahalta. Auttakaa!
Yksikään vanhempi ei halua nähdä vauvallaan äkäisen punaista ihoa vaipanvaihdon yhteydessä. Vaippaihottuma on kuitenkin hyvin yleistä, sillä jatkuva kosteus vaippa-alueella ärsyttää helposti ihoa. Noudata seuraavia ohjeita jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä hoitaaksesi ihoa: Käytä hellävaraisia kosteuspyyhkeitä, kuten Bambo Nature kosteuspyyhkeitä, ja taputtele iho täysin kuivaksi tai anna ihon kuivua ilmakylvyn aikana. Lisää sen jälkeen paksu kerros voidetta, jossa on suojaava ominaisuus. Bambo Nature rauhoittava suojavoide on dermatologisesti testattu ja valmistettu luonnollisista raaka-aineista, jotka auttavat suojaamaan ihoa liialliselta kosteudelta. Viimeisenä, älä kiristä uutta vaippaa liian tiukalle. Jos ihottuma ei ala paranemaan muutamassa päivässä tai jos alueelle ilmestyy rakkuloita tai haavaumia, ota yhteys lääkäriin.
Mistä tiedän saako vauvani tarpeeksi maitoa tai korviketta? Kuinka usein minun pitäisi syöttää hänet?
Vastaus löytyy vaipoista. Jos vauvasi käyttää kuusi vaippaa tai enemmän päivittäin, hän saa todennäköisesti tarpeeksi ruokaa. Painonnousu on toinen hyvä mittari. Vauvasi paino saattaa laskea jonkin verran hänen ensimmäisen elinviikkonsa aikana, mutta normaalisti syntymäpainoon palataan toisen viikon aikana, jonka jälkeen paino nousee tasaisesti. Hyvin syötetty vauva on tyytyväisen oloinen muutaman tunnin ajan ruokailun jälkeen. Sopiva määrä imetyskertoja on noin 8-12 kertaa päivässä. Jos annat korviketta, niin yleensä vauvat syövät noin 30ml kerrallaan ensimmäisen kuukauden ajan. Kysy neuvolasta tai lääkäriltä lisäohjeita, jos sinulla on kysymyksiä vauvasi ruokinnasta.
Vastasyntynyneellä vauvallani on ilmavaivoja. Mikä on paras keino röhtäyttää vauva ruokailun jälkeen?
Vastasyntyneet tunnetaan ilmavaivoistaan – mikä ei sinänsä ole ihme, kun he syövät vuorokauden ympäri. Ilmavaivoihin auttaa, jos röyhtäytät aina 60-80ml:n välein (jos käytät korviketta) tai aina kun vaihdat rintaa (jos imetät). Kaksi yleisintä röyhtäytysasentoa ovat seuraavanlaiset: nosta vauva olkapäälle (pidä vauva pysty asennossa niin, että vauvan kasvot osoittavat taaksesi) tai toinen vaihtoehto on röyhtäyttää niin, että istutat vauvan syliisi etunojaan ja tuet toisella kädellä vauvan päätä. Taputa toisella kädelläsi vauvan selkää kevyesti noin minuutin ajan. Voit myös kokeilla vauvan vatsan hieromista (kevyttä liikettä myötäpäivään) tai tehdä vauvan jaloilla pyöräilevää liikettä, jolloin ilma lähtee liikkeelle.
Milloin on turvallista alkaa käyttää voidetta vauvalla? Mikä voide on paras?
On hyvin yleistä, että vauvojen iho kuoriutuu hetkellisesti, kun he totuttelevat elämään kohdun ulkopuolella. Tämä ei ole haitaksi vauvallesi, mutta jos haluat nopeuttaa ihon korjaantumista, on täysin turvallista laittaa vauvan iholle voidetta heti tuotuasi vauvan kotiin. Varmista vain se, että käytät voidetta jossa on hellävarainen koostumus, kuten Bambo Nature vartalovoiteessa, jossa on käytetty ihoystävällisiä, luonnollisia raaka-aineita, on dermatologisesti testattu, eikä sisällä hajusteita tai väriaineita. Bambo Nature vartalovoide on lisäksi sertifioitu ympäristöystävälliseksi, joten sen lisäksi että se on turvallinen vauvallesi, se on turvallinen myös ympäristölle.
Tunnustan: En ole eläessäni vaihtanut vaippaa! Mitä vaipanvaihdosta pitäisi tietää?
Vaipanvaihto ei ole niin kamalaa, kuin kuvittelet. Oikeasti. Muutama asia kannattaa kuitenkin huomioida: Kerää kaikki tarvittavat asiat valmiiksi lähelle ennen aloittamista, jotta sinun ei tarvitse poistua hoitopöydän äärestä. Kun putsaat tyttövauvan vaippa-aluetta, muista aina puhdistaa edestä taakse, jotta et levitä bakteereja. (Äläkä unohda puhdistaa myös pulleiden reisien välejä.) Käytä vaippavoidetta jokaisen vaihdon yhteydessä ehkäistäksesi vaippaihottuman. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että harjoitus tekee mestarin. Vauvasi tulee käyttämään noin 10 (!!) vaippaa päivittäin, joten saat kyllä jutun juonesta nopeasti kiinni.
Tuntuu ettei vauvani muuta teekään kuin nukkuu! Kuinka paljon unta vauva tarvitsee?
Paljon! Vastasyntynyt voi nukkua jopa 17 tuntia vuorokaudessa. He tarvitsevat kaiken sen unen kasvaakseen ja kehittyäkseen. Kaikkea unta ei nukuta kuitenkaan yhdessä pätkässä. Vauvasi vatsalaukku on hyvin pieni (noin hänen pikku nyrkkinsä kokoinen), joten säännöllinen syöttäminen on välttämätöntä ensimmäisten kuukausien aikana. Sen takia vauvat myös heräilevät pitkin yötä. Vauva nukkuu myös kolmet tai neljät päiväunet päivän aikana. 4-12kk ikäisenä vauvasi nukkuu noin 12-16 tuntia kokonaisuudessaan, johon sisältyy kahdet tai kolmet päiväunet.
Hukun kaikkiin vauvan tavaroihin. Onko mitään ehdotuksia kuinka järjestää lelut, vaatteet ja muut tavarat?
Kaaoksen ehkäisemiseksi on kannattavaa sopia kaikille tavaroille oma paikkansa. Osta koreja pienille tavaroille, kuten sukille ja ruokalapuille ja sijoita korit hyllyihin tai laatikoihin. Vaatteiden osalta saat maksimoitua kaappitilan, kun sijoitat kaappiin kaksi tankoa päällekkäin, jolloin voit laittaa yläosat ylemmälle tangolle ja alaosat alemmalle. Näin näet, ja voit poimia, koko asun kerralla. Hyödynnä laatikoita myös vaippojen ja pullojen säilytyksessä, vaikka kaikkien laatikoiden sijoittaminen asuntoosi voikin olla yksi lisähaaste. Voittaaksesi sodan kaaosta vastaan, käytä päivästä 10 minuuttia siihen, että keräät tavarat omille paikoilleen. Näin estät täyden kaaoksen syntymisen.
Minua vähän jännittää lähteä ulos vauvani kanssa ensimmäistä kertaa. Onko vinkkejä?
Pidä hauskaa! Oltuanne sisällä jo jonkin aikaa voi ulos lähteminen olla virkistävää teille molemmille. Toki kannattaa vähän valmistautua ennakkoon. Voit aloittaa pienestä retkestä lähipuistoon tai kauppaan (ei ehkä kuitenkaan ruuhka-aikana – ei tehdä tästä tarpeettoman vaikeaa). Pakkaa mukaan vaippoja ja kosteuspyyhkeitä, vaihtovaatteet vauvalle ja ainakin vaihtopaita myös sinulle (ihan vaan varmuuden vuoksi!), pullo ja korviketta (jos käytät korviketta), sekä muovipusseja (likaisille vaipoille ja/tai vaatteille). Jos menet kahvilaan tai ravintolaan, varmista että vaunut mahtuvat johonkin. Ainoa turvallisuusvinkki on tämä: Ensimmäisten kuuden viikon aikana on hyvä välttää lähikontaktia tuntemattomien kanssa (jotta vauvasi ei altistu flunssalle). Jos tapaat ystäviäsi, pyydä heitä pesemään kätensä ennen kuin he ottavat vauvasi syliin.
Tarvitsen unta ja pahasti! Mitä voin tehdä, että vauvani nukkuisi yöt paremmin?
Ymmärrämme hyvin ja toivotamme jaksamista! Vastasyntyneet heräilevät muutaman tunnin välein, koska heidän vatsalaukkunsa on niin pieni, että he tarvitsevat pieniä annoksia ruokaa säännöllisesti. 3-6kk ikäisenä monet vauvat saattavat kuitenkin nukkua jo 8 tuntia yössä. Tässä vielä muutama vinkki, joista voi olla apua: Kääri vauva kapaloon tai käytä kapalopussia (kapalo mukailee kohdun kaltaista olotilaa), noudata säännöllistä unirutiinia (niinkin yksinkertainen asia, kuin kylpy-ruokinta-tarina voi olla riittävä keino kertomaan, että on unen aika), käytä super imukykyistä vaippaa, kuten Bambo Nature vaippaa, jotta vältät ohivuodot, jotka saattavat herättää vauvasi.
Tuleeko vartaloni enää koskaan näyttämään samalta kuin ennen synnytystä? Olkaa rehellisiä.
Tämä onkin vaikea kysymys, sillä jokainen äiti on erilainen. Joidenkin kehot tuntuvat vain ponnahtavan takaisin samanlaisiksi, kuin mitä ne olivat ennen synnytystä (hei vaan julkkikset). Oikeassa elämässä, ilman vuorokauden- ympäri työskenteleviä lastenhoitajia, personal trainereita ja kokkeja, palautuminen ei ole ihan niin helppoa. Vatsasi pullottaa vielä synnytyksen jälkeenkin, koska kohdun palautuminen normaaliin kokoonsa kestää 6-8 viikkoa. Kun kehosi on valmis liikuntaan, voi keskivartalon aktivointiliikkeistä olla apua. Vatsa voi ”pömpöttää” jopa useamman kuukauden, mutta koita muistaa, että myös raskaus kesti 9kk, joten siitä palautuminen saa kestää yhtä kauan, tai kauemminkin. Sinulla on myös pieni vauva hoidettavanasi.
Mistä tiedän, että vauvallani on oikean kokoinen vaippa? En tiedä miten se arvioidaan!
Useimmiten vaippojen kokoasteikot perustuvat painoon, mutta kaikki vauvat ovat erilaisia, joten oikean koon valinta voi tosiaan olla vähän hankalaa. Mitä silloin voi tehdä? Etsi vaippa, jonka suunnittelussa painon vaihtelu on huomioitu, kuten Bambo Nature vaipoissa. Olemme kehittäneet vaippojamme yhdessä vanhempien kanssa jo 40:n vuoden ajan. Jos vauvasi on painonsa puolesta kahden koon välissä, suosittelemme valitsemaan pienemmän koon, jos vauvasi on pitkä ja hoikka ja suuremman koon, jos vauvasi on lyhyempi ja tukevampi.
Vastasyntyneeni on niin.. no, silkkisen pehmeä. Kuinka hoidan hänen herkkää ihoaan?
Keino, jolla pidät vauvasi ihon halailtavan pehmoisena on käyttää tuotteita, jotka on sertifioitu ihoystävällisiksi. Etsi raaka-aineita, joiden on testattu sopivan vastasyntyneen herkälle iholle. Me Bambo Naturella olemme sitoutuneet kehittämään tehokkaita ihonhoitotuotteita lapsellesi turvallisuus edellä. Se tarkoittaa sitä, että hius- ja vartalonpesuaine, kylpyöljy, rauhoittava voide sekä vartalovoiteemme eivät sisällä hajusteita tai väriaineita.
Mitä jos vauvani suuhun päätyy vaipassa olevaa SAP -materiaalia?
SAP on raakamateriaali, jota käytetään vaipan imukykyisessä ytimessä. Materiaali näyttää pieniltä geelimäisiltä palloilta, kun se imee nestettä. SAP ei sisällä haitallisia ainesosia ja vaipoillamme on Joutsenmerkki sekä Asthma Allergy Nordicin suositus.
Jos huomaat lapsesi iholla geelimäistä materiaalia, älä huolestu. Se on vaipasta irronnutta SAP materiaalia, jonka voit huoletta pyyhkiä pois vaikkapa kosteuspyyhkeen avulla.
Jos epäilet, tai tiedät lapsesi nielleen SAP materiaalia - vaikka pienissäkin määrin - huuhtele lapsen suu välittömästi ja ole yhteydessä lääkäriin, jotta lapsesi voidaan varmuuden vuoksi tutkia.
Ulkona on todella kuuma. Miten voin tehdä lapseni olon mukavammaksi?
Vauvat eivät pysty säätelemään kehonsa lämpötilaa samoin kuin aikuiset. Kahluuallas on varma hitti ja hyvä tapa viilentää lasten oloa helteellä. Sijoita allas varjoon ja muista, ettei lapsia saa jättää vahtimatta heidän leikkiessään vedessä.
Pidä makuuhuone viileänä sulkemalla verhot ja/tai sälekaihtimet päivän ajaksi. Tuuleta vain varhain aamulla tai myöhään illalla, kun ulkolämpötila on laskenut. Sulje ikkuna yöksi välttääksesi vedon. Lähtökohtaisesti suositellaan, että makuuhuoneen lämpötila olisi 20-22 celsius-astetta. Jos käytät pyjamaa, suosi kevyitä pyjamia ja luonnonmukaisia materiaaleja, kuten puuvillaa. Tarkkaile lasta ja seuraa omaa intuitiotasi - potkiiko lapsi peiton toistuvasti pois päältään tai onko lapsi kuuma herätessään? Tällöin voi olla hyvä idea pukea lapsi kevyemmin tai nukuttaa pelkässä vaipassa. Voit myös käyttää tuuletinta viilentämään ilmaa, mutta muista aina osoittaa tuuletin pois päin lapsesta välttääksesi liiallisen vedon.
Lämpömittari on aina kätevä tapa seurata huoneen lämpötilaa.
Miten suojaan vauvaani auringolta?
Alle 6kk ikäistä lasta ei tulisi altistaa auringolle ollenkaan, vaan hänet pitäisi pitää varjossa. Pienen vauvan iho on vielä kovin herkkä, eikä sisällä riittävästi melaniinia. Melaniini on pigmentti, jota on silmissä, hiuksissa ja ihossa. Melaniini suojaa jonkin verran auringonsäteilyltä.
Myös yli 6kk ikäiset vauvat ja lapset pitäisi pitää pois auringosta. Erityisesti klo 11-15 välillä, kun UV-säteily on voimakkaimmillaan. Suosittelemme kiinnittämään vaunuhin ja/tai rattaisiin aurinkovarjon tai muun suojan. Leveälierinen hattu suojaa lapsen kasvoja ja niskaa auringolta ja vaatteet muuta ihoa. Kevyet, luonnolliset materiaalit, kuten puuvilla, auttavat pitämään lapsen viileänä.
Millaista aurinkovoidetta ja SPF-kerrointa minun pitäisi käyttää lapselleni?
Valitse vähintään SPF30 aurinkovoide ja tarkista, että voide suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Suosi erityisesti lapsille valmistettuja aurinkovoiteita, joilla on mieluusti Joutsenmerkki ja Asthma Allergy Nordicin suositus. Tällöin voide ei todennäköisesti sisällä hajusteita tai väriaineita, jotka saattavat ärsyttää lapsen ihoa. Bambo Naturen aurinkovoiteet täyttävät kaikki nämä kriteerit ja ovat turvallisia käyttää koko perheelle!
Lisää aurinkovoidetta säännölliseti (kämmennellinen aurinkovoidetta riittää koko vartalolle) etenkin, jos lapsesi ui tai viettää aikaa kahluualtaassa. Vedenkestävän aurinkovoiteen turvin lapsesi voi uida 40min ilman, että voiteen antama suoja kuluu, mutta 40min jälkeen voiteen antama suoja on enää n.50%. Lisää aurinkovoidetta vähintään 2h välein turvataksesi lapsesi ihon palamiselta ja UV-säteilyltä.
Kuinka paljon aurinkovoidetta pitäisi käyttää?
Yleisin virhe aurinkovoidetta käytettäessä on se, että sitä laitetaan liian vähän. Yleinen ohjeistus on yksi kämmennellinen koko keholle. Lapsen kämmennellinen siis lapsen keholle ja aikuisen kämmennellinen aikuisen keholle.
Miten varmistan, että vauvani saa helteellä tarpeeksi nestettä?
Helle voi aiheuttaa tukalaa oloa vauvoille ja pienille lapsille. He ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ja nestetasapainon heilahteluille. Alle 6kk ikäinen lapsi ei tarvitse muuta nestettä kuin rintamaitoa tai korviketta. Tosin helle saattaa aiheuttaa sen, että lapsi tarvitsee useampia ruokailukertoja. Kun lapsi siirtyy syömään kiinteitä, muista tarjoilla vettä ruoan ohessa. Varmista, että lapsella on vettä tarjolla myös ruokailujen välillä, jos lämpömittari kohoaa hellelukemiin. Pääasiallinen neste alle vuoden ikäiselle lapselle on yleensä maito (rintamaito tai korvike) tai vesi. Mehujen juomista ei suositella, sillä se saattaa olla haitallista lapsen hampaille.
Yli vuoden ikäiselle lapselle voi veden lisäksi tarjoilla vaikkapa vesimelonia, jossa on runsaasti nestettä. Jos vedenjuominen aiheuttaa lapselle haasteita, voit myös kokeilla tehdä jääpaloja joissa on sisällä lapsen lempihedelmiä. Näin vesi pysyy kylmänä pidempään ja hedelmät tekevät vedestä paremman makuista.
Pitäisikö minun antaa lapseni olla ilman vaippaa kuumalla kelillä?
Ilmakylvyt ovat tärkeitä säästä ja vuodenajasta riippumatta, sillä ilmakylvyt auttavat iho-ongelmiin ja ennaltaehkäisevät vaippaihottumaa. Yleisenä ohjeistuksena riittää lyhytkin ilmakylpy esimerkiksi kylvyn tai vaipanvaihdon yhteydessä. Kuumalla säällä myös vauvan iho voi hikoilla enemmän, erityisesti vyötärön alueella ja jalansuista, jolloin ilmakylpyjen tarve korostuu.
Olemme lähdössä reissuun. Onko vinkkejä matkustamiseen kuumassa autossa?
Me kaikki tiedämme miten kuumaksi auto muuttuu lämpimällä ilmalla. Tiedämme myös sen, että vauvat ovat herkempiä lämpötilavaihteluille. Aloita siis laittamalla ikkunoihin aurinkosuojat, sillä lapsen iho on hyvin herkkä eikä sitä pitäisi altistaa suoralle auringonpaisteelle. Osta siis imukupeilla kiinnitettävä suoja tai käytä kevyttä lakanaa, jonka saat kiinnitettyä ikkunaan. Jos mahdollista, käytä suojaa jossa on UV-suojaus, sillä lapsen iho on erityisen herkkä UV-säteilylle.
Pue lapsi kevyisiin vaatteisiin, mutta käytä mahdollisuuksien mukaan pitkiä hihoja ja lahkeita, jotka suojaavat ihoa auringon säteilyltä. Tarvittaessa voit myös käyttää aurinkosuojavoidetta. Avaa ovet ja ikkunat ennen autoon menoa ja/tai käytä ilmastointia laskeaksesi lämpötilan suositeltuun 20-22 asteeseen. Tarkista myös istuinten ja turvavöiden lämpötila, sillä mm. turvavöiden metalliosat voivat kuumentua auringonpaisteessa ja mahdollisesti satuttaa lastasi.
Muista ottaa mukaan runsaasti vettä ja eväitä niin itsellesi kuin lapselle :)
Viimeisenä, älä koskaan jätä lastasi yksin kuumaan autoon. Paikallaan oleva auto kuumenee hyvin äkkiä, vaikka se olisikin sijoitettu varjoon.
Unohdin täysin, kuinka vaikeaa imettäminen voikaan olla. Onko mitään vinkkejä sen helpottamiseksi?
Ollakseen niin luonnollista imettäminen ei aina suju kovin luonnollisesti. Jos vauvan imuotteessa tai mukavan asennon löytämisessä on ongelmia, voit kysyä neuvoja neuvolasta tai imetysneuvojalta. Voit myös halutessasi haastatella ystäviäsi, joilla on lapsia. Muista juoda tarpeeksi nesteitä, vaihtaa rintaa joka imetyksellä ja hiero rintoja ylläpitääksesi maidontuotantoa. Pumpatessa vauvan läsnäolo voi auttaa, mutta jos vauva ei ole läsnä, niin kuvien tai videoiden katselu voi myös auttaa rentoutumaan.
Milloin voin siirtää lapseni kehdosta isompaan sänkyyn?
Useimmat lapset siirretään 1,5 – 3 -vuotiaina ja yleensä siirto tehdään käytännön syistä. Lapsi saattaa alkaa kiipeilemään kehdossa (jolloin turvallisuuden vuoksi häntä ei kannata jättää sinne enää yksin), tai perheeseen voi olla syntymässä jo toinen lapsi ja kehto tarvitaan hänelle. Kun siirrytte käyttämään toista sänkyä pidä yllä samaa unirutiinia ja selitä lapsellesi, että hänen tulisi pysyä vuoteessa siihen asti, että joku tulee hakemaan hänet tai että hänen tarvitsee päästä vessaan (jos kuivaksi opettelu on kesken). Ohjaa lapsi rauhallisesti takaisin sänkyyn hänen noustessaan aina siihen asti, että uutuudenviehätys mahdollisuuteen nousta sängystä hälvenee. Ole kärsivällinen! Muista turvata ympäristö ja asenna portaisiin portti, jos talossasi on portaat.
Mistä tiedän milloin lapseni on valmis siirtymään teippivaipoista housuvaippoihin?
Kuuntele lastasi. On aika alkaa opetella kuivaksi, kun lapsesi osoittaa seuraavanlaisia merkkejä: vessa alkaa kiinnostaa, vaipanvaihdot ärsyttävät lasta, lapsi vetää vaippaa tai kertoo muilla tavoin vaipan likaantumisesta tai jos lapsen vaippa alkaa pysymään kuivana pidempiä aikoja. Jos lapsesi vaikuttaa valmiilta, voit vaihtaa housuvaippaan ennen kuin siirryt kokonaan pelkkiin alusvaatteisiin. Bambo Nature housuvaipat helpottavat potalla käyntiä, joustavalla, ohuella ja helposti puettavalla muotoilullaan. Lisäksi ne ovat ihoystävällisiä ja erittäin imukykyisiä.
Miten tasapainoilen aktiivisen taaperon ja vastasyntyneen kanssa?
Useimmat äidit myöntävät ettei se ole helppoa. Ainakaan aluksi. Rutiinien luominen voi auttaa – ja sen jälkeen se, että hyväksyt ettei rutiineista pysty pitämään kiinni. Muita vinkkejä: Pidä kädet vapaana kantamalla vauvaa selkä- tai rintarepussa, tai käytä apuna sitteriä, keinua tai muuta toimivaa apuvälinettä. Jos mahdollista, järjestele taaperolle turvallinen huone, jossa hän voi leikkiä hetkellisesti itsenäisesti. Voit myös käyttää kiinnostavia leluja kiinnittääksesi lapsen huomion hetkeksi, jotta ehdit hoitaa vauvan. Videot ja DVD:t toimivat myös hyvin, eikä siinä ole mitään väärää, jos lapsi katsoo hetken aikaa videoita. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettet vaadi itseltäsi liikoja. Pyydä apua, jätä imurointi tekemässä, tilaa pizza ja arvosta kaaosta – ja niitä pieniä suloisia hetkiä – joita pienten lasten kanssa väistämättä syntyy.
Vanhempi lapseni alkoi temppuilemaan vauvan synnyttyä. Kuinka voin auttaa häntä totuttelemaan uuteen sisarukseen?
Ei ole helppoa luopua ainoan lapsen asemasta. Helpota muutosta järjestämällä kahdenkeskistä aikaa vanhemman lapsen kanssa. Myös kaverit, jotka tulevat kylään tervehtimään vauvaa, voivat viettää aikaa vanhemman lapsen kanssa (ja tuoda myös hänelle lahjan), jotta lapsi ei tunne oloaan ulkopuoliseksi. Jos lapsi taantuu (käyttäytyy vauvan tavoin, vaatii pulloa tai hän kastelee itsensä) vakuuta lapselle, että häntä rakastetaan edelleen. Rankaisun sijaan, kysy lapselta miten hän voi ja hyväksy kaikki tunteet. Anna lapselle hänen kaipaamaansa huomiota ja kehu, kun hän toimii kypsästi. Voit myös antaa hänelle tehtäviä, kuten pyytää ojentamaan puhdas vaippa vauvan vaipanvaihdon yhteydessä, jotka korostavat hänen tärkeää tehtäväänsä isosisaruksena. Muistuta lasta siitä, että hän voi tehdä monia kivoja asioita, joihin vauva ei vielä kykene, kuten käydä eskarissa tai leikkiä puistossa.
Missä vaiheessa olisi hyvä aika alkaa järjestämään vauvalle leikkihetkiä muiden lasten kanssa? Haluan, että hän tuntee olonsa mukavaksi muiden lasten parissa.
Vauvat eivät sosialisoi samalla tavalla kuin vanhemmat lapset, mutta vanhemmat saattavat silti tavata muita lapsia, koska he haluavat itsekin tavata muita vanhempia. Usein taaperot leikkivät rinnakkain, mutta silti erikseen. Varsinainen ja merkityksellinen vuorovaikutus alkaa kahden ikävuoden jälkeen ja silloin onkin siis hyvä aika järjestää leikkihetkiä muiden lasten kanssa. Aloita pienesti, yhden tai kahden lapsen kanssa 60-90 minuuttia kerrallaan. Lapsesi saattaa edelleen toimia itsekkäästi, kieltäytyä jakamasta tavaroitaan ja leikkiä itsekseen. Se on täysin normaalia! Muiden lasten kanssa oleminen luo kuitenkin pohjaa tärkeille taidoille, kuten yhteistyölle ja käytöstavoille. Jätä lapset leikkimään keskenään, jotta he oppivat olemaan yhdessä, mutta pysyttele silti lähellä, jotta pääset puuttumaan tilanteeseen, jos joku pahoittaa mielensä.
Ensimmäisen lapsen kanssa kuivaksi opettelu oli hankalaa. Onko teillä vinkkejä menestyksekkääseen kuivaksi opetteluun?
Tärkein ensin: Varmista, että lapsesi on valmis. Kun aloitatte kuivaksi opettelun kehuminen ja pieni palkinto (esim. tarra) onnistuneen pottakäynnin jälkeen voi edesauttaa oppimista. Älä rankaise tai häpäise lasta, jos hänelle käy vahinkoja. Jos vahingot jatkuvat siirrä kuivaksi opettelua muutamalla viikolla tai kysy apua neuvolasta tai lääkäriltä. 7-vuotiaista lapsista 10 %:lla virtsarakon kehittyminen on viivästynyt ja voi vaatia hoitoa. Muistuta ystävällisesti, mutta säännöllisesti pottakäynneistä aina ruokailun jälkeen, ja ennen automatkoja ja nukkumaanmenoa. Yksi erittäin hyvä apukeino: Bambo Nature housuvaipat, jotka lapsen on helppo vetää jalkaan ja pois itsenäisesti, ja jotka imevät jopa 900ml nestettä 24 tunnin aikana – ihan varmuuden vuoksi!
Onko mitään vinkkejä siihen, kun vauva ja isompi lapsi jakavat huoneen?
Johdonmukaisuus on avain kaikkeen. Jatka molempien lasten unirutiinia normaalisi, joka vauvalla tarkoittaa ehkäpä kylpyä, laulua ja syöttöä ja vanhemmalla lapsella kylpyä, kirjaa ja halimista. Porrasta nukkumaanmenoajat niin, että vauva laitetaan nukkumaan ensin, jolloin vanhempi lapsi saa kanssasi kaksin. Kerro vanhemmalle lapsellesi, että sinun pitää mahdollisesti tulla huoneeseen syöttämään vauva, mutta hän voi pysyä sängyssään. (Pienet lapset nukkuvat syvään, joten he eivät herää kovin helposti.) Voit käyttää white noise -laitetta varmuuden vuoksi, jotta äkilliset äänet eivät havahduta kumpaakaan lasta. Jonkin ajan jälkeen lapset tottuvat yöllä kuuluviin ääniin. Ajan myötä saatat myös huomata, että samassa huoneessa asuminen vahvistaa lastesi välejä.
Mikä on viimeisin ohjeistus kiinteiden ruokien aloitukseen, niihin totuttamiseen ja siihen mitä lapselle tulisi syöttää?
Etsi merkkejä siitä, että lapsesi on valmis aloittamaan kiinteät ruoat. Tyypillisesti lapset alkavat osoittaa kiinnostustaan kiinteitä ruokia kohtaan 4-6kk ikäisenä ja pystyvät istumaan tuettuna sekä syömään ruokaa lusikasta. Aloita soseilla ja siirry pikku hiljaa paksumpiin koostumuksiin. Muussatut hedelmät, kuten banaani, avokado ja bataatti ovat hyviä ruokia, joilla aloittaa kokeilu. Esittele yksi ruoka-aine kerrallaan ja odota aina muutama päivä ennen uutta kokeilua, jotta havaitset mahdolliset ruoka-aineallergiat. Jos lapsesi nyrpistelee nenäänsä jollekin ruoalle, kokeile samaa ruokaa uudestaan muutaman päivän päästä – uuden ruoan kokeilu saattaa vaatia jopa 10 kokeilukertaa!