Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Raskausviikko 41

Synnytyksen venyminen yli lasketun ajan on hyvin normaalia, mutta myös hyvin epämukavaa. Jos olosi mitenkään mahdollistaa sen, niin koita levätä ja kerätä voimia tulevaa koitosta varten


Raskausviikko 41

Siinä se oli.. ja meni. Laskettu aika nimittäin. Eikä vauvaa näy missään. Luulit ehkä olevasi tässä kohtaa jo vastasyntynyt sylissäsi, mutta sen sijaan lasket päiviä, jotka tuntuvat kestävän ikuisuuden. Tilanne voi tuntua epäreilulta ja varsinkin hyvin epämukavalta.

Vaikka tilanne onkin epämukava, niin se on myös hyvin yleinen. Etenkin esikoisensa saavilla naisilla synnytys usein venyy yli lasketun ajan. Vauvan hyvinvoinnista ei kuitenkaan tarvitse huolehtia. Hänellä on kaikki varmasti hyvin.

Lääkäri tai kätilö saattaa jossain kohtaa mainita synnytyksen käynnistämisen mahdollisuudesta etenkin, jos raskaus venyy yli viikon 41. Synnytys voi kuitenkin käynnistyä vielä itsestäänkin, joten käynnistykseen ei välttämättä jouduta turvautumaan. Useimmiten raskauden ei kuitenkaan anneta mennä yli kahta viikkoa yli lasketun ajan, vaan silloin synnytys aina käynnistetään jotta komplikaatioiden riski ei turhaan kasva liikaa. Viikko 41 on kuitenkin vielä normaalin rajoissa, eivätkä riskit ole tässä vaiheessa vielä kasvaneet.

Seuraile kuitenkin vauvasi liikkeitä ja potkujen määrää. Vauvan tulisi pysyä aktiviisena synnytykseen asti, joten jos havaitset muutoksia tai liikkeiden vähenemistä, on syytä ottaa yhteys lääkäriin tai kätilöön ja tarkistaa tilanne.


Sinä pystyt tähän!

Ymmärrämme hyvin, että olosi on mitä luultavimmin jo aivan todella epämukava tässä kohtaa. Onhan vatsassasi kooltaan ja painoltaan isoa vesimelonia vastaava tapaus.

Mitä kaikkea voit sitten tehdä, kun odottelet synnytyksen alkamista?

Paras olisi, jos pysyisit rentoutumaan vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Stressi ei tee hyvää sinulle eikä vauvalle, joten sitä tulisi kuitenkin välttää. Koita pysyä liikeessä niissä rajoissa, kun se on mahdollista. Lyhytkin kävelylenkki riittää ja tekee hyvää niin lantiollesi, lonkillesi sekä vatsalihaksillesi. Myös jumppapallon päällä pomppiminen voi tuntua mukavalta, minkä lisäksi se voi myös edesauttaa lonkkien liikkuvuutta, tehostaa verenkiertoa ja auttaa vauvaa siirtymään oikeaan asentoon synnytystä ajatellen.

Tee kuitenkin vain sen verran mikä tuntuu sinusta mukavalta. Nyt ei ole oikea aika pinnistellä tai tehdä mitään ylimääräistä tai liian raskasta. Parempi säästellä voimia, sillä koskaan ei tiedä milloin lähtö synnytyslaitokselle tulee!

Loppuun haluamme vielä sanoa tämän; olet kulkenut pitkän matkan ja kehosi tehnyt hurjan suuren työn. Pian pääset tapaamaan vauvasi ja tutustumaan tyyppiin, jota olet kantanut mukanasi nämä kuukaudet. Lämpimät onnittelut! ❤️

 

< Edellinen raskausviikko (40)