Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Raskausviikko 36

Olet ehkä tuntenut jo harjoitussupistuksia (voidaan kutsua myös Braxton hicks supistuksiksi), jotka vain vahvistuvat mitä pidemmälle raskaudessa mennään. Mikä on harjoitussupistusten ja oikeiden supistusten ero?


Enää ei ole pitkä matka

Raskaus on melkein lopussa, mutta vauvallasi on vielä muutama juttu suoritettavanaan, kasvaa, kasvaa ja kasvaa.

Viikon 36 aikana vauvasi kasvaa 47cm pitkäksi ja painaa noin 3000 grammaa. Muista, että tämä on vain arvio. Kaikki vauvat kasvavat omaa tahtiaan, joten vauvasi voi olla isompi tai pienempi, eikä se ole mitenkään vaarallista.

Missä kohtaa kerrot lähipiirille synnytyksen käynnistyneen?

Oletteko jo keskustelleet siitä missä vaiheessa haluatte tiedottaa synnytyksen käynnistymisestä lähipiirillenne? Tätä on hyvä miettiä ja sopia säännöt jo etukäteen jotta ne ovat molemmille selvät, etenkin, jos jompikumpi haluaa ehdottomasti pitää asian salaisuutena siihen asti kunnes vauva on syntynyt. Jos puolestaan haluatte kertoa sairaalaan lähdöstä,  niin on hyvä muistuttaa lähipiiriä siitä ettette mitenkään pysty vastaamaan innostuneisiin viesteihin enää sairaalassa, kun tilanne on päällä. Sopikaa lähipiirin kanssa, että ilmoitatte lisää sitten kun pystytty ja ehditte ja että toivotte heidän malttavan mielensä, jotta te saatte keskittyä rauhassa toisiinne ja tulevaan vauvaan.

Jos sukusi pullistelee innostuneita kyselijöitä, niin voit myös harkita vanhempiesi käyttämistä tulkkina teidän ja sukulaisten välillä. Näin voit lähettää tilannepäivityksen vain vanhemmillesi, jotka voivat sitten jakaa tietoa eteenpäin puolestasi kaikille halukkaille.


Harjoitussupistukset vs. oikeat supistukset

Viikolla 36 laskettuun aikaan on enää kuukausi aikaa ja harjoitussupistukset saattavat muuttua kivuliaammiksi. Harjoitussupistukset ovat kehosi tapa valmistautua tulevaan koitokseen, joten niistä on ihan oikeaa hyötyä, vaikka ne saattavatkin tuntua varsin epämukavilta.

Jos ennenaikainen synnytys huolettaa sinua, voit aina kysyä ohjeita neuvolasta tai lääkäriltä. Harjoitussupistusten ja oikeiden supistusten välillä on kuitenkin muutamia eroja, joita voit seurailla itsekin:

  • Harjoitussupistukset ovat epäsäännöllisiä, kun taas oikeat supistukset muuttuvat ajan mittaan säännöllisemmiksi ja tulevat tiheämmin.
  • Oikeat supistukset voimistuvat koko ajan kun taas harjoitussupistukset rauhoittuvat kuumassa kylvyssä tai lämpötyynyn avulla.
  • Harjoitussupistukset tuntuvat epämukavilta, mutta niiden ei pitäisi silti olla kivuliaita. Jos koet epätavanomaista kipua tai epämukavuutta, ole yhteydessä lääkäriin tai kätilöön ja pyydä ohjeita.

 

< Edellinen raskausviikko (raskausviikko 35)                                    Seuraava raskausviikko (37) >