Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Raskausviikko 33

Pesimisvietti saattaa nostaa päätään ja yhtäkkiä haluat järjestellä kaikki paikat uusiksi ja laittaa kotia kuntoon ennen vauvan syntymää.


Painonnousu raskauden aikana

Raskauden loppupuolella vauvasi lähinnä vaan kerryttää painoa ja pituutta. Ainoastaan keuhkot ja hengityselimistö kehittyvät vielä. Muuten vauva käyttää nämä viimeiset viikot lihasten vahvistamiseen ja kehon lämpötilaa säätelevän rasvakerroksen kerryttämiseen.

Viikolla 33 vauvasi on suunnilleen 43cm pitkä päästä varpaisiin mitattuna ja painaa noin 2350 grammaa. Keskimäärin vauvat kerryttävät painoa 250 grammaa joka viikko syntymään asti.

Pesimisvietti

Pesimisvietti sanaa käytetään kuvaamaan yleensä odottavassa äidissä heräävää tarvetta siivota, järjestellä ja sisustaa kotia ennen vauvan tuloa. Pesimisvietti ottaa äidistä vallan yleensä raskauden viimeisillä viikoilla ja siinä on tarkoituksena laittaa koti valmiiksi ennen vauvan saapumista. Pesimisvietti voi olla voimakas, jolloin koko koti saattaa saada uuden ilmeen, tai vähän lievemmässä mittakaavassa kohdistua vain vauvan huoneen laittamiseen.

Tiedämme sinun tietävän nämä asiat jo, mutta muistutetaan nyt vielä, että mikäli pesimisvietti vie mennessään niin muista nämä muutamat asiat turvallisuudesta. Älä kiipeile korkeisiin paikkoihin tai kurottele asioita kovin pitkältä. Emme halua sinun satuttavan itseäsi tai vauvaa.  Älä myöskään nostele kovin painavia asioita, ettet riko selkääsi. Siihen kohdistuu ihan riittävästi painetta ilman nosteluakin. Älä käytä liuotinpohjaisia maaleja tai väkeviä siivousaineita, kuten valkaisuainetta tai uuninpesuainetta. – anna puolisosi tai ammattilaisen hoitaa nämä asiat puolestasi.

Siinä muutama muistutus turvallisuudesta, jotka muistamalla voit turvallisesti antaa pesismisvietin viedä!


Lapsiturvallinen koti

Pesimisvietin lisäksi on hyvä miettiä kodin turvallisuutta lapselle. Alkuun vauva ei tietenkään liiku kovin paljon, mutta nopeammin kuin huomaatkaan vauva ryömii jo ja alkaa pääsemään käsiksi erilaisiin tavaroihin.

Eteenpäin räpiköivä vauva ehtii yllättävän nopeasti napata erilaisia tavaroita ja suurin osa niistä tulee päätymään vauvan suuhun. Siksi on hyvä käydä asunto läpi niin, että asetut lapsen yltämälle korkeudelle ja poistat saatavilta kaiken sen, mikä voisi potentiaalisesti olla vauvalle vaarallinen koskea tai maistaa. Jos kotonasi on takka, suojaa se portilla, samoin portaikot kannattaa suojata hyvin nopeasti. Siirrä sähköjohdot piiloon ja suojaa halutessasi pistorasiat erillisellä suojalla.

Voit myös hankkia pöydänkulmiin laitettavia suojia (löytyy googlaamalla pöydänkulman suoja tai kulmasuoja) sekä asentaa laatikoihin ja kaapinoviin erillisen lukon (googlaa laatikkolukko), joka estää niiden avaamisen.  Tämä on hyvä tehdä esim. sellaisille kaapeille, jotka sisältävät vauvalle potentiaalisesti vaarallisia tavaroita tai aineita, kuten paristoja tai siivousaineita tai jos haluat suojella itsellesi tärkeitä tavaroita kuten vaikkapa valokuvia.

 

< Edellinen raskausviikko (raskausviikko 32)                                     Seuraava raskausviikko (34) >