Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Raskausviikko 32

Laskettu aika lähestyy vauhdilla, mikä tarkoittaa fyysisiä muutoksia, suunnitelmien tekoa sekä paljon odotuksia ja ajatuksia. Siksi käsittelemmekin nyt synnytykseen liittyviä huolenaiheita ja synnytyssuunnitelman tekemistä.


  

Milloin vauva laskeutuu?

Jos keuhkoihin kohdistuva paine helpottaa ja paineentunne siirtyy virtsarakkoon, niin todennäköisesti vauvasi on kääntynyt raivotarjontaan. Synnytyksen lähestyessä vauva jatkaa laskeutumistaan kohti lantiotasi. 

Raskausviikolla 32 vauvasi on noin 42cm päästä varpaisiin ja painaa suunnilleen 2150 grammaa. Ajattele, että ennen synnytystä vauva ehtii kerryttää vielä 1,5-2kg lisää painoa, uskomatonta, eikö!

Ajatuksia synnytyksestä

On täysin normaalia tuntea huolta lähestyvästä synnytyksestä. Huolenaiheet ja mietteet eivät vähene vaikka kyseessä olisi jo toinen tai kolmaskaan lapsi, sillä jokainen raskaus ja synnytys on erilainen, joten on ihan luonnollista miettiä miten tuleva synnytys tulee sujumaan.

Paras neuvomme on ottaa asioista selvää ja valmistautua. Keskustele asiasta neuvolassa, lue kirjallisuutta tai etsi tietoa netistä. Voit myös haastatella kavereita tai muita läheisiä, joilla on lapsia. Todennäköisesti he ovat pohtineet ihan samoja asioita ennen omaa synnytystään, joten saat varmasti tukea ja neuvoja heiltä.

Voit myös halutessasi osallistua synnytysvalmennukseen, missä käydään läpi synnytyksen kulku, palautuminen ja kivunlievityskeinot. Valmennuksesta saatat myös löytää uusia tuttavuuksia, jotka elävät samaa jännittävää elämänvaihetta ja joiden kanssa voit vaihtaa ajatuksia.


Synnytystoivelista tai synnytyssuunnitelma

Kaikkien synnytykseen liittyvien pohdintojen keskellä voit miettiä myös synnytyssuunnitelmaasi. Synnytyssuunnitelma on juuri sitä miltä se kuulostaakin; suunnitelma jonka mukaan toivoisit synnytyksesi sujuvan. Synnytyssuunnitelmaan kirjataan yleensä tieto siitä kenet haluat mukaasi synnytykseen, mitä apuvälineitä toivot käytettävän (esim. allas) ja millaisia kivunlievityskeinoja toivoisit tarvittaessa käytettävän.  

Synnytyssuunnitelma on suuri apua sairaalan henkilökunnalle, joka mitä todennäköisimmin ei ole sinulle entuudestaan tuttua. Suunnitelmasi avulla he näkevät helposti mitä toivot ja pyrkivät ainakin noudattamaan sitä synnytyksessäsi. Toki on hyvä muistaa, että tietyissä tilanteissa kätilöiden on tehtävä päätöksiä, jotka saattavat poiketa omasta suunnitelmastasi, mutta voit vähintäänkin pyytää, että tällaiset poikkeamat viestitään sinulle selkeästi, jos niille on tarvetta.

Synnytyssuunnitelman kirjoittamisessa voi käyttää apuna esimerkiksi netistä löytyviä valmiita pohjia. Lisäksi voit kysyä neuvolasta ohjeita ja yleisimpiä mainintoja, jotka kannattaa sisällyttää listaan.

 

< Edellinen raskausviikko (raskausviikko 31)                               Seuraava raskausviikko (33) >