Syntymästä lähtien ihomme muuttuu läpi koko elämän. Vauvojen elämä alkaa äidin kohdusta lapsivedessä kelluen ja vauvan syntyessä ihon pitää pystyä reagoimaan uuteen, kuivempaan ympäristöön. Keräsimme tärkeimmät faktat, jotka haluat ehkä tietää vauvasi ihosta, jotta osaat hoitaa sitä parhaalla mahdollisella tavalla.
Yksi tärkeimpiä asioita vauvan ihonhoidossa on ymmärtää, että vauvan iho on erilainen kuin aikuisen ja siksi sitä pitää hoitaa asianmukaisesti. Vauvan iholla on eri pH-arvo kuin aikuisen iholla, se on ohuempi, tarvitsee enemmän kosteutusta ja on yleisesti hieman herkempi ympäristön vaikutuksille, jonka johdosta se voi kuivua tai siihen voi tulla karheutta. Vauvan syntymäajankohta voi vaikuttaa vauvan ihon pehmeyteen. Ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla on enemmän lapsenkinaa ihollaan, kuin viikoilla 41/42 syntyneillä, joiden iho kuivuu helpommin. Vaikka vauvan iho sopeutuukin nopeasti uuteen ympäristöön jotkut ominaisuudet, kuten suojaava kerros, muodostuvat vasta muutaman kuukauden iässä.
Näin ollen vauvasi iho voi olla taipuvaisempi erilaisille iho-ongelmille, kuten vaippaihottumalle ja muille ihotulehduksille ja tuletkin ehkä kohtaamaan erilaisia iho-oireita vauvallasi hänen kasvaessaan. Suurin osa näistä vaivoista on normaaleja, mutta osa voi olla kivuliaita tai aiheuttaa enemmän ihoärsytystä, jolloin vaiva vaatii erityishuomiota. Lue alta lisää vauvojen yleisimmistä iho-ongelmista.
Kuiva iho
Syntymän jälkeisinä päivinä vauvasi iho voi muuttua kuivaksi ja kuoriutua. Tähän voi vaikuttaa myös se syntyikö vauvasi täysiaikaisena. Kuivuminen ja ihon kuoriutuminen ei välttämättä hivele silmää, mutta se on täysin normaalia ja johtuu siitä, että vauvasi iho sopeutuu elämään lapsivedessä kellumisen jälkeen. Usein kuoriutumista ilmenee vauvan käsissä, ranteissa, jalkapohjissa, jaloissa ja nilkoissa. Nämä iho-oireet menevät ohi itsestään eivätkä vaadi erityistä hoitoa. Voit halutessasi lisätä hieman öljyä oireileville alueille pehmentääksesi ihoa ja ehkäistäksesi kuoriutumista.
Jos kuivuus ei mene ohi itsestään muutaman viikon sisällä se voi olla merkki siitä, että vauvallasi on herkkä iho, jolloin se vaatii hieman tarkempaa hoitoa. Varmista, että iho pysyy kosteutettuna ja käytä vain hellävaraisia, vauvan ihonhoitoon tarkoitettuja tuotteita. Jos epäilet jotakin tai vauvasi iho-oireilu pahenee, ole aina yhteydessä lääkäriin, jotta ihottuman ja muiden lääkinnällistä hoitoa vaativien iho-ongelmien mahdollisuus voidaan poissulkea.
Ekseema (ihottuma)
Ekseema kattaa useat erilaiset iho-oireet, joita voivat olla mm. ihon punoitus, kutina ja tulehdus. Lapsilla yleisin iho-oire on atooppinen ekseema, joka on krooninen ihosairaus ja jota ei voida parantaa pysyvästi. Onneksi suurimmalla osalla lapsista oireilu menee ohi ajan kanssa. Lapsen ihottumaan on erilaisia hoitokeinoja, joilla oireita voidaan helpottaa.
Allergia.fi -sivustolla neuvotaan noudattamaan ihottuman hoidossa seuraavia ohjeita: *
- Tunnista ihoa ärsyttävät tekijät, jotta osaat välttää niitä
- Päivittäinen peseytyminen haalealla vedellä (kuuma vesi haihduttaa kosteutta iholta) ja kosteuta iho pesun jälkeen. Iholle levitetty voide estää kosteuden haihtumisen.
- Noudata lääkärin antamia hoito-ohjeita.
Jos lapsellasi on ihottumaa yritä estää häntä raapimasta sitä, sillä raapiminen pahentaa oireilua. Raapimista voi yrittää estää näillä keinoilla:
- Leikkaa lapsen kynnet mahdollisimman usein
- Pue lapaset tai sukat lapsen käsiin
- Harhauta lasta kirjan tai leikin avulla
Villavaatteiden välttäminen saattaa myös auttaa. Villa on mahtava materiaali ja pitää lapsen lämpimänä, mutta se voi myös ärsyttää ihoa ja pahentaa kutinaa tai muita ihottumaoireita, joita haluat varmasti välttää. Puuvillasta valmistetut vaatteet ovat todennäköisemmin ihoystävällisempiä.
Ihonhoitotuotteissa on hyvä suosia hajusteettomia ja ja väriaineettoimia tuotteita. Tutustu Bambo Naturen hellävaraisiin ja lapsen herkälle iholle suunniteltuihin tuotteisiin täällä
"Vartalovoide on ainoa, jolla meidän lapsen vauvan tosi sitkeä käsivarsien ihottuma lähti parantumaan!"
Bambo Naturen tuotteita tilanneen asiakkaan palaute
Konsultoi aina lääkäriä jos epäilet, että lapsellasi on ekseema (diagnoosi voi olla vaikea tehdä itse). Näin saat varmistuksen diagnoosille sekä asianmukaiset hoito-ohjeet vauvasi ihonhoitoon.
Voi lukea lisää ihottuman hoidosta täältä. Muista aina myös noudattaa lääkärisi antamia ohjeita.
Hiivatulehdukset
Vastasyntyneiden ja taaperoiden ihopoimuissa voi esiintyä erilaisia hiivatulehduksia. Hiivatulehdusta voi muodostua kainaloihin, niskaan ja vaippa-alueelle. Tulehdus on punoittava, hilseilee ja tulehtuneella alueella voi näkyä pieniä näppylöitä, jotka voivat märkiä. Tämän tyyppinen ihottuma voi tehdä lapsesi olosta todella epämukavan.
Märkä vaippa tarjoaa täydelliset olosuhteet hiivatulehdukselle. Varmista siis, että käytät vaippaa, jossa on top-dry -järjestelmä, sekä tehokas imukyky. Muista myös vaihtaa vauvan vaippa tarpeeksi usein. Hiivatulehdus sekoitetaan usein vaippaihottumaan, mutta alla on mainittu muutama asia, joiden avulla erotat onko lapsellasi vaippaihottuma vai hiivatulehdus
- Jos vaippaihottuma kestää pidempään kuin kolme päivää, kyseessä on luultavasti hiivatulehdus
- Vaippaihottuma on tasainen, punoittava alue tai läikkä
- Hiivatulehduksessa iholla on useita punaisia näppylöitä, jotka ”levittyvät toisiinsa”
Hiivatulehdus ei parane itsestään, mutta sitä voidaan hoitaa voiteella, jota levitetään oireilevalle ihoalueelle. Voiteen avulla hiivatulehdus paranee yleensä kahden viikon kuluessa.
Se kuuluisa vaippaihottuma
Vaippaihottuma voi näyttää samalta kuin hiivatulehdus, mutta johtuu vaipan aiheuttamasta lämpimästä ja kosteasta ympäristöstä. Vaippaihottuma johtuu siitä, kun vauvan herkkä iho altistuu virtsalle ja ulosteelle liian pitkän aikaa. Vaippaihottuma voi olla todella kipeä ja siitä syystä sen ennaltaehkäisy, ja välitön hoito mikäli vaippaihottumaa ilmenee, on erittäin tärkeää. Lue lisää vaippaihottumasta, hoidosta ja ennaltaehkäisystä tästä blogikirjoituksesta.
Tali-ihottuma
Yksi hieman oudompi iho-oire, johon saatat törmätä vastasyntyneen vauvan kanssa on tali-ihottuma. Tali-ihottuma on kellertävää, öljyistä ihottumaa, jota esiintyy alueilla joissa on paljon öljyä erittäviä ihohuokosia, kuten päänahassa. Sitä voi esiintyä myös vauvan hiusrajassa, nenässä tai jopa selässä.
Oireilu on harmitonta, mutta sitä voidaan hoitaa, jotta voidaan ehkäistä ihottuman leviäminen kulmakarvoihin ja kasvoihin, jolloin se voi muuttua ärsyttäväksi. Miten tali-ihottuman hoito sitten onnistuu?
Lue tästä vinkit tali-ihottuman hoitoon
1. Levitä hellävaraista öljyä, kuten Bambo Nature kylpyöljyä oireileville alueille vauvan päänahkaan ennen nukkumaanmenoa. Hiero öljy hiuksiin ja anna vaikuttaa yön yli
2. Seuraavana aamuna voit harjata vauvan päänahkaa pehmeällä vauvojen hiusharjalla tai hammasharjalla. Harjaaminen irrottaa talia hellävaraisesti.
3. TÄRKEÄÄ: Varmista, ettet harjaa liikaa. Vauvasi päänahka on herkkä ja harjaaminen voi aiheuttaa punoitusta tai ärtymistä.
4. Viimeiseksi, kylvetä lapsesi lämpimässä kylvyssä ja pese vauvan hiukset hellävaraisella vauvan shampoolla, kuten Bambo Nature hius- ja vartalonpesuaineella, jotta saat pestyä öljyn ja irronneen talin pois.
5. HUOMIO: varmista aina öljyn sopivuus vauvasi iholle ennen kuin annat sen vaikuttaa yön yli. Joillain lapsilla on hyvin herkkä iho, joka saattaa reagoida jopa kaikista hellävaraisimpiin tuotteisiin.
Lämpöihottuma
Lämpöihottuma syntyy siitä, kun vauvan iho lämpenee ja hikoaa. Sitä esiintyy usein alueilla, joihin kohdistuu hankausta, kuten vatsassa ja selässä, joissa vaatteet hiertävät ihoa vasten, tai ihopoimuissa, kuten niskassa, kyynärpäissä, polvitaipeissa, kainaloissa ja sisäreisissä.
Ehkäise lämpöihottuma varmistamalla, ettei vauvaa ole puettu liian lämpimästi ja etteivät vaatteet kiristä. Vältä myös vaatteita, jotka eivät anna ihon hengittää. Valitse mieluummin kevyitä, pehmeitä ja puuvilla -pohjaisia materiaaleja. Jos vauvasi on yleensä hyvin lämmin (jotkut vauvat ovat lämpimämpiä kuin toiset) varmista, että huone jossa vauva nukkuu, on viileä. Tällöin vauvallasi on mukavampi olla ja samalla minimoit lämpöihottuman riskin. Paras hoito lämpöihottumaan on hellävarainen pesu ja kosteutus pesun jälkeen. Lämpöihottuma lähtee yleensä itsestään, mutta jos ongelma jatkuu kysy asiasta lääkäriltäsi. Konsultoi lääkäriä myös silloin, jos vauvasi vaikuttaa olevan huonovointinen tai kuumeinen.
Vinkkejä siihen, kuinka pidät vauvan ihon terveenä ja hyvinvoivana
Vauvan ihotyypin, sekä eri ihottumien ja iho-oireiden tunteminen auttavat sinua hoitamaan vauvasi ihoa parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä on parhaat vinkkimme terveen ihon saavuttamiseksi:
Valitse oikea vauvanvaippa ja ihonhoitotuotteet
Kuvittele, jos itse joutuisit pitämään vaippaa 24/7. Sen pitäisi olla aika hyvä vaippa, eikö? Kertakäyttöisiä vaippoja saa monessa koossa ja muodossa ja niissä on kaikissa omanlaisensa rakenne ja ominaisuudet. Kun valitset vaippaa vastasyntyneelle vauvallesi, yritä etsiä vaippa, joka hengittää, on ihoystävällinen ja imee virtsan nopeasti. Hengittävä vaippa minimoi ihottuman riskin, kun lämpötila vaipan ja vauvasi ihon välillä ei nouse liian korkeaksi. Lämpötilan nousu herkistää ihoa, jolloin virtsalle ja ulosteille altistuminen voi helpommin aiheuttaa ihottumaa. Säännöllinen vaipanvaihto ennaltaehkäisee myös ihottuman muodostumista, sillä ihon kuivana pitäminen ehkäisee vaippaihottumaa tehokkaimmin.
Vauvan iholle käytettävillä ihonhoitotuotteilla on myös väliä. Kun etsit ihonhoitotuotteita vauvallesi koita etsiä luonnollisia ja sertifioituja tuotteita, jotka eivät sisällä hajusteita tai väriaineita, ja jotka on erityisesti suunniteltu vauvan herkälle iholle. Ja koska et voi koskaan tietää miten vauvasi iho reagoi – vaikka tuote olisi vauvoille tarkoitettu– käytä maalaisjärkeä ja testaa tuotetta ensin pienellä alueella, jotta näet aiheuttaako se reaktioita.
Tilaa Bambo Naturen hengittävät ja ihoystävälliset vaipat tästä
Vauvan terveen ihon ihonhoitorutiini
Vaipan vaihdot:
1. Vaihda vaippa säännöllisesti – valitse vaippa, jossa on kätevä kosteusindikaattori, joka kertoo sinulle milloin on aika vaihtaa vaippa.
2. Vaihda vaippa heti jos se on selvästi märkä tai jos vauvasi on kakannut.
3, Puhdista vauvan iho hellävaraisesti. Käytä pehmeää pyyhettä tai hellävaraista kosteuspyyhettä. Jos käytät saippuaa, valitse mieto ja ihoystävällinen saippua, jossa on oikea pH-arvo ja joka ei sisällä hajusteita tai väriaineita. Huuhtele saippua huolellisesti.
4. Taputtele iho kuivaksi ja anna vauvalle ilmakylpy.
5. Lisää suoja- tai rauhoittavaa voidetta vaippa-alueelle säännöllisesti, jotta ylläpidät ihon suojausta ja autat sitä suojautumaan virtsalta ja ulosteelta.
6. Käytä pehmeitä, ihoystävällisiä ja hengittäviä vauvanvaippoja.
7. Pue vaippa oikein – älä laita sitä liian tiukalle, äläkä liian löysälle.
8. Ota vaippa pois hetkeksi päivittäin ja anna vauvallesi ilmakylpy. Tämä on luonnollinen ja hellävarainen tapa kuivata vauvasi iho. Voit asettaa vauvan pyyhkeen tai kertakäyttöisen, imukykyisen vaihtoalustan tai vuoteensuojan päälle
Kylvetys
Jos vauva ei ole likainen, niin päivittäinen kylpy ei välttämättä ole pakollinen. Jatkuva kylvetys voi kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Atooppisesta ihottumasta kärsiville lapsille päivittäinen pesu ja sen jälkeinen kosteutus voivat kuitenkin helpottaa oireita.
Vastasyntyneille ja pienemmille lapsille hoitavan öljyn lisääminen kylpyveteen on hyvä ja hellävarainen keino kosteuttaa ihoa. Lisää 2-3 tippaa kylpyöljyä kädenlämpöiseen veteen ja kylvetä vauvaasi 5-10 minuuttia. Laita kyynärpääsi veteen tarkistaaksesi veden lämpötila ja varmista, että pieni lapsi on hyvin tuettu ammeessa joko käsivartesi varaan ja kylpytuen avulla. Vauvallasi tulisi olla mukava ja lämmin olo koko ajan, jotta kylpykokemus on teille molemmille mieluinen. Vinkki: älä käytä liikaa kylpyöljyä, ettei ammeesta tule liian liukas.
Kun lapsesi kasvaa hän viihtyy kylvyssä erilaisten lelujen parissa. Vinkki: koita etsiä hellävarainen, ei-kirvelevä shampoo, kuten meidän Bambo Nature hius- ja vartalonpesuaine. Tämä hellävarainen shampoo ei kirvele silmiä, vaan tekee kylpyhetkestä hauskan. Viimeistele rentouttava kylpy hieromalla vartalovoidetta lapsesi iholle. Lapsesi tulee rakastamaan sitä!
MUISTA ettei lasta saa ikinä jättää kylpyyn ilman aikuisen valvontaa.
Vauvan iho ja sää
Sää vaikuttaa myös vauvan ihoon – ehkä jopa enemmän kuin aikuisilla. Kesällä lämpö- ja vaippaihottuman riski kasvaa, jos vauva on puettu liian lämpimästi, lapsi on todella aktiivinen tai jos vaippa-alue vain yksinkertaisesti lämpenee liikaa. Suojaa lastasi auringolta, varmista sopiva vaatetus, huolehdi nesteensaannista ja koita antaa suloiselle pikku pepulle ilmakylpyjä mahdollisimman usein. Kun puhutaan terveistä vauvan pyllyistä – mikään ei ole parempaa kuin ilmakylpy raittiissa ilmassa.
Talviaikaan vauvasi iho tarvitsee lisäkosteutusta. Kylmä ilma on erityisen armoton pulleille poskille, jotka alkavat punoittaa ja kuivuvat. Tästä syystä poskille on hyvä levittää suojavoidetta paksulti ennen uloslähtöä ja lisätä aina tarvittaessa.
Bambo Naturen kaikki tuotteet on valmistettu vauvan herkälle iholle. Hajusteettomat ja lisäaineettomat tuottemme hellivät niin lastasi kuin ympäristöäkin. Tutustu tuotevalikoimaamme tästä