Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Mikä on vaippaihottuma ja miten sitä hoidetaan?

Vanhempina teemme kaikkemme, ehkäistäksemme vauvan pyllyn punoituksen, mutta joskus kivulias ihottuma vain uusiutuu. Älä huolehdi. Vaippaihottuma voi olla kivulias ja epämukava vauvallesi, mutta tila on yleinen ja muutamien vinkkien avulla punoituksen karkottaminen voi olla helpompaa kuin luuletkaan.

 

Mitä vaippaihottuma on?

Vaippaihottuman hoitaminen, tai sen ennaltaehkäiseminen kokonaan, edellyttää ymmärrystä siitä mistä oireet johtuvat. Yleisesti ottaen vaippaihottuma on vaippa-alueella esiintyvää ihoärsytystä ja johtuu lämmön, hankauksen ja kosteuden (virtsa ja uloste) yhdistelmästä. Nämä kaikki tekijät yhdessä ärsyttävät vauvasi herkkää ihoa, jolloin ihon suojakerroksen tasapaino kärsii ja iho alkaa punoittaa ja voi rikkoutua.
Vaippaihottuman laajuus, muoto ja tilan vakavuus voi vaihdella. Oireisiin vaikuttavat monet tekijät, kuten vauvan iho, ruokavalio, käytössä oleva vaippa, vaipan vaihtoväli ja erityisesti ihonhoitotuotteet.

Miltä vaippaihottuma näyttää?

Vauvan ihon punoitus on merkki siitä, että jotain vialla, mutta miltä juuri vaippaihottuma näyttää? Vaippaihottuman  tunnusmerkkinä on ärtynyt, punoittava ja tasainen ihoalue, mutta vaippaihottumassa voi muodostua myös sileitä, hieman kiiltäviä ihoalueita. Vakavammissa tapauksissa iho voi alkaa märkimään ja haavautuneelle alueelle voi muodostua rakkuloita. Onneksi voit tehdä paljonkin ehkäistäksesi vaippaihottumaa, kuten seurata vauvan ihon tilaa säännöllisesti, käyttämällä oikeanlaisia vaippoja ja ihonhoitotuotteita, sekä noudattamalla tietynlaista rutiinia. 

Miten vaippaihottuma muodostuu?

Vaippaihottuma voi muodostua hyvinkin nopeasti erityisesti silloin, jos vauvasi iho on ollut liian pitkään kontaktissa virtsan ja/tai ulosteen kanssa. Vaippaihottuma voi johtua myös siitä, että iho lämpenee liiaksi, tai jos vaipan materiaali ei hengitä tai ärsyttää ihoa.

Vaippaihottuma on yleisempää pienillä vauvoilla, sillä vauvan immuunisysteemi ei ole vielä täysin kehittynyt ja iho on hauraampaa. Mitä nuorempi vauvasi on, sitä todennäköisempää vaippaihottuman muodostuminen ja ihoärsytyksen riski on.  

Tunne vauvasi iho

Ensimmäisten viikkojen aikana vauvan syntymän jälkeen käytät paljon aikaa tutustuaksesi uuteen tyyppiin talossa. Me suosittelemme käyttämään osan ajasta siihen, että opettelet tuntemaan myös vauvasi ihon. Kaikki vauvat ovat erilaisia ja niin ovat heidän ihonsakin. Joillain vauvoilla iho on silkinpehmeä heti syntyessä, joillain iho voi olla herkkä ja osalla voi esiintyä kuivuutta tai jopa ihottumaa.

Geenit vaikuttavat paljon vauvan ihon kuntoon, mutta myös käyttämilläsi tuotteilla on vaikutusta. Vauvojen iho reagoi eri tavalla vaippoihin, lämpöön, virtsaan ja ulosteeseen sekä ihonhoitotuotteisiin.  Myös alttius vaippaihottumalle voi vaihdella.

Jos vauvasi iho alkaa yhtäkkiä punoittamaan tai ärtyy, on kyse todennäköisesti vaippaihottumasta. Onko vauvallasi ollut ripulia? Tai onko vaipan vaihtoväli venynyt liian pitkäksi? (Usko kun sanomme, että tätä sattuu kaikille joskus). Oletko valinnut oikean vaippakoon vai onko vaippa liian pieni pystyäkseen imemään kaiken virtsan? Ehkäpä vaippa on liian tiukalla, jolloin se voi ärsyttää lapsen ihoa? Ehkä kyseessä ei olekaan vaippaihottuma vaan atooppinen ihottuma, hiivatulehdus tai lämpöihottuma. Jos olet epävarma, vauvasi ihottuma aiheuttaa huolta, tai jos punoittavalle alueelle nousee rakkuloita tai verenvuotoa, ota aina yhteys lääkäriisi.

Vaippaihottuman hoito

Jos vauvallasi on vaippaihottumaa, toimi näin:  

Yritä ensimmäiseksi tunnistaa ihottuman syy. Voit kokeilla seuraavia toimenpiteitä poissulkutekniikalla

1.  Kokeile vaihtaa vaippa useammin.
2.  Kokeile eri vaippakokoa.  Voit tilata Bambo Naturen ilmaisen testivaipan täältä
3.  Kokeile toista vaippamerkkiä, jos käyttämäsi vaippa ei ole hengittävää materiaalia.
4.  Kokeile löystää kiinnitystä, jotta varmistat ettei vaippaa ole laitettu liian tiukalle

Toiseksi – varmista, että olet erityisen varovainen punoittavan alueen pesu- ja puhdistustilanteissa. Lue lisää ihonhoitorutiinista alempaa.

Kolmanneksi – kokeile ilmakylpyjä 10-15 minuutin ajan muutaman kerran päivässä, jotta iho saa hengittää. Mikään ei auta punoittavaan pyllyyn niin kuin ilma.

Neljänneksi – varmista, että käytät hellävaraisia ja turvallisia ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu vauvojen herkälle iholle ja jotka antavat iholle suojaa ja auttavat sitä parantumaan.

Tutustu Bambo Naturen vegaanisiin ja vauvan herkälle iholle suunniteltuihin ihonhoitotuotteisiin tästä


Vauvojen ihonhoitorutiini

Hyvä ihonhoitorutiini on tärkeä vauvan ihon hyvinvoinnin varmistamiseksi, mutta mitä siitä pitää tietää ja mistä aloittaa?

Puhdista iho: Vaippaihottuman aiheuttama punoitus ja ihoärsytys vaatii tietynlaisia hoitotoimenpiteitä parantuakseen. Ensin iho pitää puhdistaa hyvin hellävaraisesti. Käytä pehmeää, puuvillaista pyyhettä tai hellävaraisia kosteuspyyhkeitä, kuten Bambo Nature kosteuspyyhkeitä, joita voit käyttää päivittäin ja jotka sopivat erinomaisesti hellään pesuun. Taputtele iho kuivaksi tai anna ihon kuivua ilman vaippaa ilmakylvyn aikana. Älä hankaa ihoa. Näin suojelet ihon luontaista suojakerrosta.

Kosteuta ja suojaa: Kun vauvasi pylly on puhdas ja kuivunut, lisää iholle suojaava voide tai vaippaihottumaan tarkoitettu voide, kuten Bambo Nature rauhoittava voide, suojaamaan ihoa virtsalta ja ulosteelta. Laita voidetta vain ohut kerros, jotta iho pystyy hengittämään. Anna voiteen imeytyä hetken ennen kuin puet uuden vaipan.

Suojaava voide on tärkeä vaippaihottuman hoidossa koska se:

  • Korjaa vauvan ihon omaa suojakerrosta
  • Antaa iholle kosteutusta
  • Vähentää kosteuden haihtumista iholta ja ehkäisee siten ihon kuivumisen
  • Jättää iholle suojaavan kerroksen, joka suojaa ihoa virtsalta ja ulosteelta

Hoida vaippaihottuma, rohtuneet posket ja ihottumat Bambo Naturen rauhoittavalla suojavoiteella. Löydät sen täältä

Ihonhoitotuotteiden ja -rutiinin lisäksi on tärkeää vaihtaa vaippa riittävän usein. Märkä tai kostea iho on herkempi hankaukselle ja ärsytykselle. Sen takia vaipanvaihto on tärkeä tehdä heti, kun vaippa on märkä tai jos vauva on kakannut. Käytä vaippaa, jossa on kosteusindikaattori vaipan ulkopuolella. Kosteusindikaattori vaihtaa väriä kun vauvasi pissaa ja näyttää milloin on aika vaihtaa vaippa. Vaihda vaippa normaalia vaihtoväliä useammin, mikäli lapsellasi on vaippaihottumaa. 

Valitse oikea vaippa ja ihonhoitotuotteet

Siitä hetkestä lähtien, kun vauvasi syntyy hänen suloinen vauvan pyllynsä laitetaan vaippoihin ja seuraavat vuodet vauvasi on vaipoissa lähes tulkoon vuorokauden ympäri. Tämän takia on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että valitset hyvän vaipan.

Hyvä vauvanvaippa valmistetaan pehmeistä ja hengittävistä materiaaleista, jotka ovat turvallisia vauvasi iholle. Valitsemalla hengittävän ja ihoystävällisen vaipan varmistat, että vauvasi ihon ja vaipan välillä on sopiva lämpötila, jolloin iho hikoaa mahdollisimman vähän. Vaipan on tärkeää myös imeä virtsa ja ulosteen kosteus nopeasti, jotta vauvasi iho pysyy kuivana jopa useamman virtsaamiskerran ajan. Kuiva vaippa-alueen iho ehkäisee vaippaihottuman syntymistä.

Varmista vauvasi vaippa-alueen hyvinvointi valitsemalla Bambo Naturen super pehmeä ja hengittävä vaippa. Kaikki vaipat täällä

Vaipan valinnan lisäksi on tärkeää löytää oikeat ihonhoitotuotteet, jotka auttavat pitämään vauvasi ihon terveenä. Ostaessasi ihonhoitotuotteita valitse luonnolliset, turvalliset ja hellävaraiset tuotteet, joissa ei ole hajusteita tai väriaineita, ja jotka on suunniteltu vauvan herkälle iholle. Lue lisää turvallisten ja luonnollisten ihonhoitotuotteiden valinnasta tästä kirjoituksesta. 

Voiko vaippaihottumaa ennaltaehkäistä?

Jos vauvallasi on aiemmin ollut vaippaihottumaa tiedät varmasti, kuinka kivuliasta se voi olla. Haluat siis ymmärrettävästi tehdä kaikkesi, ettei uutta ihottumaa pääse muodostumaan. Ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää, sillä ihottuman ehkäisy on paljon helpompaa kuin tyytymättömän vauvan käsittely, jota kipeä takapuoli ei ainakaan helpota.

Vaikka vauvasi iho ei olisi altis ihottumalle voi vaippaihottumaa silti muodostua. Siitäkin huolimatta, että olet tehnyt jokaisen ennaltaehkäisevän toimenpiteen oikein. Ehkä vauvallesi tulee hampaita (joillekin tämä on varma syy punoittavalle takamukselle), tai vauvasi on syönyt tiettyjä happamia ruokia, kuten tomaattia tai mandariinia. Mitä aiemmin havaitset ihottuman, sitä nopeammin voit hoitaa sitä ennen kuin tilanne pahenee.

Emme voi luvata, etteikö vauvallesi ikinä tulisi vaippaihottumaa, mutta ehkä nämä vinkit auttavat ehkäisemään ihottuman muodostumista jatkossa tai ainakin hillitsemään sitä.


Meidän 7 vinkkiämme vaippaihottumaan:

1.  Vaihda vaippa, jos se on märkä tai likaantunut.
2.  Puhdista vauvan ihon hellävaraisesti. Käytä pehmeää pyyhettä tai hellävaraista kosteuspyyhettä. Jos käytät saippuaa,valitse mieto, ihoystävällinen vaihtoehto, jossa on oikea pH-arvo ja joka ei sisällä hajusteita tai väriaineita.
3. Taputtele iho kuivaksi tai kuivata iho ilmakylvyn avulla.
4.  Käytä pehmeitä, ihoystävällisiä ja hengittäviä vaippoja.
5.  Varmista, että vaippa on oikean kokoinen ja puettu oikein – ei liian tiukasti tai löysästi.
6.  Ota vaippa pois muutaman kerran päivässä ja anna vauvalle ilmakylpyjä. Tämä on luonnollinen ja hellävarainen tapa hoitaa vauvasi ihoa. Välttääksesi vahingot, voit asettaa vauvan alle pyyhkeen, vuoteensuojan tai vaihtoalustan.
7.  Käytä aina maalaisjärkeä, kun on kyse vauvasi hyvinvoinnista. Me emme näe vauvaasi, joten jos epäilet jotain, tai jos vauvasi iho on vaurioitunut, vuotaa verta tai on rakkuloilla, ota AINA yhteys lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.  

 

Muut aiheeseen liittyvät blogikirjoitukset:

Ihonhoito: Mikä kannattaa ja mikä ei?

Terve vauvan iho - kaikki mitä sinun tarvitsee tietää