Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Mitä tehdä jos lapsella esiintyy yökastelua?

25 %:lla kaikista maailman lapsista esiintyy yökastelua. Se on normaali osa kasvua, mutta voi olla haasteellista niin sinulle kuin lapsellesikin. Täältä löydät parhaat neuvomme yökasteluun sekä muutamia vinkkejä ja keinoja siihen, kuinka voit tukea lastasi tämän vaiheen läpikäymisessä.

Monille lapsille yökasteluun liittyy häpeää, erilaisuuden tunnetta ja tunne siitä, että on yksin asian kanssa. Tilanne voi johtaa itsetunnon heikkenemiseen ja jos asiaa ei hoideta, eikä lasta tueta, sillä voi olla vaikutusta lapsen psykologiseen ja sosiaaliseen kehitykseen.

Jos perheessänne ilmenee yökastelua, on parasta säilyttää kannustava ja positiivinen asenne niin tilannetta, kuin lastasi kohtaan. Suhtaudu asiaan kärsivällisesti ja ymmärtäväisesti, äläkä tee ongelmasta isompaa kun se on. Aina emme pysty kontrolloimaan tunteitamme, mutta yökastelusta rankaiseminen tai lapselle suuttuminen eivät ole hyviä ratkaisuja. Tällaiset reaktiot vain pahentavat ongelmaa ja aiheuttavat lapselle enemmän paineita pysyä kuivana.

Jos ongelma turhauttaa sinua, mieti miltä lapsestasi täytyy tuntua? Auta lastasi puhumalla ongelmasta vapaasti, kerro heille, että rakastat ja tuet heitä ja että pääsette tämän vaiheen yli yhdessä. On tärkeä kertoa lapselle, ettei hän ole yksin ongelman kanssa ja ettei hän kastele sänkyä tahallaan. Tämä auttaa vähentämään asiasta koituvaa stressiä ja huolta lapsellesi.

Puhu lapsellesi

Puhu lapsellesi syistä yökastelun takana. Selitä, että sitä esiintyy muillakin lapsilla ja että ongelma helpottuu kyllä, mutta tällä hetkellä asia ei ole hänen hallinnassaan. Yrittäkää etsiä lastenkirjoja tai animaatioita, joissa selitetään mitä yökastelu on. Näin voit auttaa lastasi ymmärtämään mitä tapahtuu ja vähentää yksinäisyyden tunnetta.

Lapsesi ruokavaliolla on väliä

Toisinaan yökastelu voi liittyä lapsesi ruokavalioon. Ummetus on yleinen syy virtsarakon ongelmille. Ummetus voi lisätä virtsarakkoon kohdistuvaa painetta, joka voi johtaa yökasteluun tai jopa kesken päivän tapahtuviin vahinkoihin. Jos huomaat, ettei lapsesi vatsa toimi päivittäin tai osoittaa merkkejä ummetuksesta, koita lisätä nesteen ja kuitujen määrää hänen ruokavaliossaan. Omenamehu, hedelmät, vihannekset ja täysjyvä ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja helpottamaan ummetusta ja auttavat palauttamaan tasapainon.

Sinun tulee reagoida jos:

  • huomaat lapsen virtsan toistuvasti haisevan voimakkaasti
  • lapsellasi on kipuja tai hän valittaa polttavaa tunnetta virtsatessa
  • lapsesi alkaa kastelemaan itsensä päivän aikana  
  • lapsesi alkaa käymään vessassa normaalia useammin päivisin tai öisin
  • lapsellasi ilmenee yhtäkkiä ummetusta tai hän ei pysty kontrolloimaan ulostamistaan
  • epäilet, että lapsellasi on virtsatietulehdus
  • lapsesi on turhautunut tai surullinen
  • et ole varma kuinka asiaa pitäisi käsitellä
  • et ole varma tarvitseeko lapsesi hoitoa
  • olet huolissasi ja koet, että jokin on vialla tai poikkeaa normaalista


Jos sinua epäilyttää jokin aiheeseen liittyvä konsultoi aina lääkäriä. 


Unta, unta ja lisää unta

Jos lapsesi ei saa tarpeeksi unta, se voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, keskittymisvaikeuksia, mielialanvaihteluita ja vähentynyttä innostusta uusia asioita kohtaan. Uni on elintärkeää kaikille ihmisille. Se mahdollistaa akkujen lataamisen ja valmistautumisen uuteen päivään. Liian vähäinen unen määrä voi aiheuttaa lapsellesi stressiä ja johtaa todennäköisemmin yöllisiin vahinkoihin. Näin ollen on erittäin tärkeää antaa lapselle oikeat olosuhteet hyvälle unelle. 

Varmista paremmat yöunet yövaippojen avulla. Tutustu Bambo Naturen huomaamattomiin ja imukykyisiin yövaippoihin tästä


Hyvät unirutiinit

Hyvän unirutiinin löytäminen auttaa lastasi rentoutumaan ennen nukahtamista. Tässä on muutama hyvä vinkki unirutiinille:

Rentouttava kylpy: Ihana, lämmin kylpy kiireisen päivän jälkeen auttaa lastasi rauhoittumaan ja rentoutumaan, jolloin unikin tulee paremmin.

Vältä liiallista nesteiden saantia: Muista aina varmistaa, että lapsesi juo riittävästi päivän aikana. Kannusta lasta juomaan 1-2 ylimääräistä lasillista vettä aamulla ja lounasaikaan. Illalla tulisi juoda enää janon sammuttamiseksi. Koita olla juottamatta lapselle nesteitä 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Vessakäynti ennen nukkumaanmenoa: Varmista, että lapsesi käy vessassa ennen nukkumaanmenoa, jotta rakko on tyhjä. Tee tästä rutiini – niin lapsesi kuin lapsen rakonkin eduksi. Ajan myötä rutiini tulee helpottamaan yökastelun ehkäisemistä.

Ole avoin ja positiivinen:  Kerro lapsellesi päivän tapahtumista positiivisella tavalla, hymyn ja naurun kanssa, jotta lapsellasi on turvallinen ja iloinen olo nukkumaan mentäessä.  

Iltasatu: Lukekaa yhdessä lltasatu tai kerro lapsellesi tarina ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa rakentamaan vahvemman siteen sinun ja lapsesi välille.

Fyysinen kontakti: Hieronta, pitkä halaus tai ihan vain läsnäolo auttavat lastasi tuntemaan olonsa rauhalliseksi, turvalliseksi ja rennoksi ennen nukahtamista.

Valmistaudu: Pidä aina puhdasta yöpukua helposti saatavilla yöllisen vahingon varalta. 

Kokeilkaa yövaippoja: Anna lapsellesi kuivat, varmat ja mukavat yöunet yövaippojen avulla, jotka on erityisesti suunniteltu lapsille, joilla esiintyy yökastelua. Yövaippojen käyttäminen voi auttaa helpottamaan stressiä ja ahdistusta, jonka yökastelu aiheuttaa. Kun esittelet yövaipat lapsellesi, käytä mieluummin sanaa yöhousut, tai muuta vastaavaa termiä ”vaippojen” sijasta. Etenkin vanhemmat lapset yhdistävät vaipat vahvasti vain pikkulasten tuotteeksi.

Tästä yövaippojen valikoimaamme 


Yökyläily

Yökyläily voi aiheuttaa stressiä ja pelkoa, vaikka sen ei kuuluisi. Olemme koonneet alle vinkkejä siihen, Kuinka yökyläilystä voidaan tehdä mukava kokemus, joka sen kuuluisikin olla. 

Vinkkejä yökyläilyyn:

  • Riippuen lapsesi iästä, varmista tarvitseeko hän läsnäolevan aikuisen apua yökastelunsa kanssa. Näin
    asia ei tule vanhemmalle yllätyksenä ja hänkin voi varautua paremmin auttamaan lastasi.
  • Puhu lapsellesi yökyläilystä ja varmista, että hän on valmistaunut ja muistaa eri rutiinit.
  • Miettikää yhdessä, miten lapsi voi pukea yövaipat huomaamatta päällensä, jos siihen on tarve.  
  • Harjoitelkaa yövaippojen pukemista, jotta lapsesi kokeaa olonsa varmaksi ja mukavaks.
  • Pakkaa mukaan kertakäyttöinen vuoteensuoja ja roskapussi, johon käytetyn vuoteensuojan ja
    yövaipat voi laittaa.
  • Pakkaa mukaan sellainen pyjama, jonka voi pukea yövaippojen päälle huomaamattomuuden
    lisäämiseksi, sekä ylimääräinen pyjama vahingon varalta
  • Muistuta lastasi käymään vessassa juuri ennen nukkumaanmenoa
  • Pidä hauskaa yökylässä!

 

Haluatko tietää lisää yökastelusta – lue blogikirjoituksemme Totta vai tarua – väitteitä yökastelusta