Hae
Filters
Blogi - arkisto
Close

Ihonhoito: Mikä kannattaa ja mikä ei?

Uutena vanhempana vauvalle sopivien ihonhoitotuotteiden valitseminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Koska olemme itsekin vanhempia, tiedämme miten tärkeää on hoitaa vauvan ihoa ja siten ehkäistä iho-ongelmia, kuten allergiaa ja vaippaihottumaa. Lue vinkkimme siihen mitä valita ja mitä välttää, kun valitset ihonhoitotuotteita lapsellesi.

Kun etsit ihonhoitotuotteita lapsellesi on tärkeää valita hellävaraisia tuotteita, jotka ovat erityisesti suunniteltu lapsen herkälle iholle. Vauvan ihon pH-arvo on eri kuin aikuisella, jonka lisäksi vastasyntyneen iho on ohuempi, herkempi tulehduksille ja tarvitsee enemmän kosteutusta. Tämän takia on tärkeä tietää miten vauvan ihosta huolehditaan ja mitkä tuotteet voivat auttaa siinä.

Anna lapsellesi luonnollinen alku elämään valitsemalla sertifioituja ja luonnonmukaisia ihonhoitotuotteita, jotka on valmistettu luonnollisista raaka-aineista ja niin vähäisellä raaka-aineiden määrällä kuin mahdollista. Yleisesti ottaen kannattaa tarkistaa raaka-ainelistaus, jotta näet mitä tuote sisältää. Ensimmäisenä mainittuja raaka-aineita on käytetty tuotteessa eniten, eikä pitkä lista tarkoita parempaa tuotetta – päinvastoin. Valitse aina luonnollinen tuote ilman hajusteita ja väriaineita, sillä nämä ainesosat voivat aiheuttaa ihoärsytystä tai allergiaa, eivätkä ole välttämättömiä tuotteen toimivuuden kannalta. 

 Tutustu Bambo Naturen luonnollisiin, vegaanisiin ja herkälle iholle sopiviin ihonhoitotuotteisiin tästä

Anna sertifikaattien puhua

Osa brändeistä markkinoi tuotteitansa vauvaystävällisinä, mutta tuotteet saattavat silti sisältää hajusteita tai muita haitallisia ainesosia. Tästä syystä ostaessasi ihonhoitotuotteita vauvallesi on kannattavaa tarkistaa tuotteen ainesosat sekä sertifikaatit. Kaikki ainesosat voivat aiheuttaa allergiaa tai ihoärsytystä, mutta ostaessasi virallisen sertifioinnin saaneita ihonhoitotuotteita voit olla varma, että sertifikaatin myöntänyt organisaatio on tarkistanut tuotteet.  Vain muutamat raaka-aineet voivat saada hyväksynnän sellaisilta organisaatioilta kuin Asthma Allergy Nordic, Joutsenmerkki ja ECOCERT Cosmos. Esimerkiksi Asthma Allergy Nordic ei hyväksy hajusteita tai väriaineita sisältäviä tuotteita.

Tutustutaanpa tarkemmin virallisiin sertifikaatteihin, joiden logoja kannattaa etsiä, kun valitset turvallisia vauvan hoitotuotteita.

Asthma Allergy Nordic

Asthma Allergy Nordic -merkki on yksi tärkeimmistä merkeistä vauvan ihonhoitotuotteita valitessa. Organisaatio tarjoaa sertifikaatin sellaisille tuotteille, joilla on minimaalinen riski ihoärsytykselle. Asthma Allergy Nordic – sertifioidut tuotteet eivät sisällä hajusteita ja jokainen ainesosa on tarkoin tutkittu asiantuntijan toimesta. Tämä symboli helpottaa heidän valintaansa, joilla on ihoallergiaa, astmaa tai muita hengitystieoireita. Merkki takaa että:

 • tuotteella on minimaalinen riski aiheuttaa ihoallergiaa
 • tuote ei sisällä hajusteita

ECOCERT Cosmos

ECOCERT Cosmos on globaali standardi sertifioidulle, luonnonmukaiselle kosmetiikalle. Merkki takaa, että vähintään 95 % tuotteen sisältämistä ainesosista on luonnonmukaisia, että koko valmistusprosessi on kontrolloitu ja että pakkaus on valmistettu biohajoavista tai uudelleenkäytettävistä materiaaleista. ECOCERT Cosmos sertifiointi takaa että:

 • vähintään 10 % ainesosista on orgaanisia
 • tuote on valmistettu sellaisilla valmistustavoilla, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia terveydelle
 • resursseja on käytetty vastuullisesti
 • tuote ei sisällä petrokemikaaleja, parabeeneja, hajusteita tai väriaineita (lukuun ottamatta luvan saaneita säilöntäaineita)
 • tuote ei sisällä GMO ainesosia

Pohjoismainen Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on toinen tärkeä merkki. Pohjoismainen Joutsenmerkki on virallinen skandinaavinen ympäristömerkki. Tuotteet, joille on myönnetty Joutsenmerkki täyttävät tiukat ympäristövaatimukset niin raakamateriaalien valmistuksen, käytön, dokumentoinnin kuin turvallisuudenkin osalta. Joutsenmerkki takaa että:

 • yksikään ainesosa ei ole EU-listauksessa, jossa listattujen tuotteiden epäillään olevan hermoston toimintaa häiritseviä
 • tuote ei sisällä mikromuovia
 • tuote ei sisällä hajusteita
 • tuote ei sisällä ainesosia, jotka on luokiteltu karsinogeenisiksi, aiheuttavan mutaatioita, olevan haitallisia lisääntymiskyvylle tai aiheuttavan allergiaa
 • tuote on ympäristöystävällinen ja sillä on minimaalinen vaikutus ympäristöön

Dermatologisesti testattu

Dermatologinen testi on iholle tehtävä testi, jotta nähdään miten tuote vaikuttaa ihoon. Me Bambo Naturella otamme nämä testaukset hyvin vakavasti ja Dermatologisesti testattu -symboli takaakin, että tuotteemme on testattu mahdollisten ihoärsytysten varalta kolmannen osapuolen toimesta. Testi tehdään vähintään 50:lle henkilölle, joilla on erilaiset ihotyypit. Tuotetta levitetään pienelle ihoalueelle 48 tunnin ajaksi, jonka jälkeen iho tutkitaan. Testiä valvoo ihotautilääkäri ja testin avulla voimme osoittaa, että tuotteemme ovat turvallisia vauvallesi.

Mitä tuotteita tulisi välttää, kun on kyse vauvan ihonhoidosta?

Ylempänä listasimme asioita, joita kannattaa etsiä, kun valitset ihonhoitotuotteita vauvallesi, mutta mitä ainesosia kannattaa välttää? Jos et sattumalta ole ihonhoidon erityisasiantuntija, voi hyvien ja huonojen ainesosien erottaminen olla hankalaa.

SLS ja SLES (sulfaatit)

SLS ja SLES ovat sulfaatteja, joita lisätään usein shampooseen niiden puhdistavan ominaisuuden ja hiuksen huuhtomista helpottavien ominaisuuksien takia. Sulfaattien huono puoli on kuitenkin se, että ne voivat kuivattaa vauvasi ihoa, sekä aiheuttaa ihoärsytystä ja kutinaa. SLS ja SLES sulfaatit saavat tuotteen myös vaahtoamaan. Lapset rakastavat vaahtoa ja kuplia ja aikuisetkin saattavat ajatella, että vaahtoavuus on yhteydessä pesutehoon. Näin ei kuitenkaan ole. Sen sijaan sulfaatit voivat kirvellä silmiä, ja kukapa meistä ei olisi joutunut neuvottelemaan hiustenpesun välttämättömyydestä lapsensa kanssa. Tarjoamme sinulle kuitenkin neuvotteluvaltin, sillä Bambo Nature hius- ja vartalonpesuaine -tuotteesta on jätetty sulfaatit pois, eikä se kirvele silmiä.

Hajusteet ja väriaineet

Vauvan hoitotuotteissa on tärkeä välttää hajusteita ja väriaineita. Hajuste, luonnollinen tai synteettisesti uutettu, on tarpeeton ja kasvattaa allergisen reaktion riskiä. Sama pätee väriaineisiin. Hajusteilla tai väriaineilla ei ole vaikutusta tuotteen toimivuuteen, eivätkä hajusteita tai väriaineita sisältävät tuotteet voi saada Asthma Allergy Nordic tai Joutsenmerkin kaltaisia sertifiointeja. Me Bambo Naturella olemme ylpeitä omasta ihonhoitosarjastamme ja lupaamme sinulle, että käytämme vain sellaisia ainesosia, jotka ovat välttämättömiä tuotteen toimivuuden kannalta. Kaikki muu jätetään pois! Henkilökohtaisesti olemme sitä mieltä, että mikään ei ole parempaa, kuin vauvan tuoksu. Miksi siis peittää sitä muilla tuoksuilla?

Vinkki: Kun etsit ihonhoitotuotteita valitse tuote, jossa lukee ”Ei hajusteita”, ”hajusteeton”, “no perfume”, “perfume-free” tai “fragrance-free”


Säilöntäaineet – hyvä vai paha?

Monet ajattelevat, että kaikki säilöntäaineet ovat pahasta, mutta tämä on yleinen väärinymmärrys. On totta, että monet säilöntäaineet ovat pahasta, eikä niitä pitäisi koskaan käyttää lapsille tarkoitetuissa tuotteissa, mutta osa säilöntäaineista on pakollisia. Miksi? Tietyt säilöntäaineet varmistavat tuotteen laadun ja sen, että tuote voidaan avata uudelleen ja uudelleen ilman, että se menettää tehoaan. Säilöntäaineet estävät myös bakteerien ja sienien pääsyn tuotteeseen avaamisen ja käytön yhteydessä. Vain muutama säilöntäaine voi saada sekä Joutsenmerkin, Asthma Allergy Nordic-, sekä ECOCERT Cosmos -merkin, joten jos valitset tuotteen, jolla on nämä sertifikaatit, voit olla varma, että tuote sisältää vain pakolliset säilöntäaineet, jotka eivät ole haitallisia ympäristön- tai lapsesi hyvinvoinnille.

Me Bambo Naturella olemme ylpeitä omasta ihonhoitosarjastamme, jolla on useita ympäristö- ja ihoystävällisyyden takaavia sertifikaatteja. Me käytämme vain tuotteen toimivuuden kannalta välttämättömiä raaka-aineita. Kaikki muu jätetään pois. Lue lisää ainesosistamme tai sertifikaateistamme.

Tilaa hellävaraiset ja hajusteettomat ihonhoitotuotteemme tästä

 

Muita aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia:

Terve vauvan iho - kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Mikä on vaippaihottuma ja miten sitä hoidetaan?