UVA, UVB, SPF; paljon lyhenteitä, mutta ei paljonkaan ymmärrystä? Sepä se. Siksi yritämmekin parhaamme mukaan kertoa tässä blogikirjoituksessa selkeästi niin UV-säteilystä kuin SPF-suojakertoimista. Pidä siis kiinni hatustasi, koska nyt käydään asiaan.
Mikä on SPF?
SPF (Sun Protection Factor) kertoo kuinka hyvin ja kuinka pitkään aurinkosuojavoiteet suojaavat UVA/UVB-säteilyltä ja ihon palamiselta. Ota SPF kertoimen valinnassa huomioon oma ihotyyppisi, UV-indeksi, aktiivisuustasosi (aiotko loikoilla uima-altaan reunalla vai harrastatko urheilua) sekä ympäristösi – pinnat kuten vesi ja lumi voivat heijastaa auringonsäteitä ja voimistaa niiden vaikutusta. Lumi voi itseasiassa heijastaa jopa 90% UV-säteilystä, joka voi johtaa vakavaan ihon palamiseen – joten nappaa mukaan SPF 50 suojakerroin ensi kerralla, kun lähdet hiihtämään tai laskettelemaan.
Onko korkeampi suojakerroin aina parempi?
Nyt saatat yllättyä: SPF30 imee itseensä 96% auringon UV-säteilystä. SPF50 suojakertoimessa vastaava luku on 98%, joten ero ei ole kovin suuri. Ero näiden kahden suojakertoimen välillä onkin siinä, kuinka kauan voit olla auringossa ilman, että ihosi palaa. Ei siinä, kuinka tehokkaasti ne ylipäänsä suojaavat.
Korkeampi suojakerroin saattaa myös johtaa harhaan, kun kuvitellaan että korkeamman kertoimen myötä ei tarvitse lisätä aurinkorasvaa niin usein ja päädytänkin siihen, että iho palaa.
Kuinka kauan aurinkovoide suojaa?
Ilman aurinkovoidetta ihosi palaisi normaalisti noin 10 minuutissa keskipäivän auringossa. Kunnollinen suojautuminen SPF20 aurinkovoiteella mahdollistaa 20 -kertaisen oleskelun auringossa (200 minuuttia) ilman palamista. Sama laskukaava toimii SPF30 ja SPF50 suojakertoimille.
UVA, UVB – mikä ero näissä on?
Pystymme näkemään osan auringonsäteilystä, mutta emme kaikkea. Maahan säteileviä auringonsäteitä on kolmenlaisia:
- paljaalla silmällä nähtävät säteet
- infrapunasäteet
- UV-säteet, jotka aallonpituudesta riippuen ovat joko UVA- tai UVB-säteitä.
UVB-säteet eivät ole yhtä voimakkaita kuin UVA-säteet. UVB-säteet läpäisevät vain ihon uloimman kerroksen ja aiheuttavat hidasta ruskettumista. UVB-säteet ovat kuitenkin pääsyy ihon palamiselle ja ihosyövän muodostumiselle. UVA-säteet puolestaan läpäisevät ihon syvempiä kerroksia, jopa vaatteiden ja lasin läpi aiheuttaen ihon vanhenemista, ryppyyntymistä ja ihosyövän muodostumista. Tämän takia on syytä valita laajan suojatehon tarjoava aurinkovoide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä, kuten Bambo Nature aurinkovoiteemme.
Parasta suojaa auringolta
Parhaan suojan UVA- ja UVB-säteilyltä saat, kun käytät riittävän määrän aurinkovoidetta ja lisäät sitä säännöllisesti. Ihan oikeasti se lisääminen pitää muistaa. Helpoin muistisääntö siihen, Kuinka paljon aurinkovoidetta on tarpeeksi on tämä: 1 kämmenellinen per 1 keho. Tämä soveltuu niin lapsille kuin aikuisille.
Onko auringossa oleminen siis pelkästään huono asia?
Kaikki aiemmin mainittu saattaa kuulostaa siltä, että kannattaisi vaan jäädä kotiin suljettujen verhojen taakse. Tämä ei tietenkään ole totta. Auringolla on myös paljon hyviä vaikutuksia ja ihmiskeho tarvitsee auringonvaloa toimiakseen. Tiedäthän sen tunteen, kun aurinko taas paistaa pitkän talven jälkeen ja tunnet olevasi elossa taas? Siinä sen huomaa.
Auringonsäteily edesauttaa D-vitamiinin tuotannossa, joka tehostaa kalsiumin imeytymistä ja vahvistaa luita. Luiden vahvistaminen on ensisijaisen tärkeää lapsilla ja nuorilla heidän kasvaessaan. 30:een ikävuoteen saakka kehomme myös muodostaa kalsiumvarastoja, jotta voimme hyödyntää niitä vanhetessamme. Aika siistiä vai mitä?
Jos olet suuntaamassa aurinkoon, niin lue vielä vinkkimme huolettomiin, aurinkoisiin päiviin täältä ja varmista ihosi suojaus tilaamalla hajusteettomat aurinkovoiteemme täältä!
Seuraa meitä instagramissa @bambonaturefinland